Már a művarjak sem segítenek – Komoly problémát jelentenek a galambrajok Nyíregyházán

Már a művarjak sem segítenek – Komoly problémát jelentenek a galambrajok Nyíregyházán
© Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza – A megyeszékhelyünket is elárasztó galambokat repülő patkánynak hívják madarász körökben, ugyanis ürülékükkel, illetve a rajtuk élősködő paraziták révén mintegy hatvan különféle betegséget terjeszthetnek, amelyek egy része az emberre is veszélyes. A galambok szennyezhetik a köztéri kutak vizét, az elhullottak teteme sem szép látvány, ráadásul a patkányokat is odavonzhatja.

– Komoly problémát jelentenek a galambrajok – erősítette meg egy belvárosi intézmény illetékese. – Túlságosan kedvező számukra a városi környezet, mivel tömegesen tenyésznek, rövid idő alatt elcsúfítják az épületeket és környéküket; a galambürülék eltávolítása része a heti nagytakarításnak, s egyre nagyobb költséget jelent – magyarázta a forrásunk, aki elmondta azt is: egyelőre nem találták meg az optimális megoldást ebben az érzékeny kérdésben.
– A műanyag varjak eleinte elriasztották a galambokat, de újabb lehetőségeket kell keresnünk. Egy nagyobb épületnél hatalmas költséget jelentene a galambriasztó tüskék felszerelése, ezért az ultrahangos berendezések alkalmazását tervezzük, hosszabb távon ugyanakkor az állatvédelemben illetékes szervekkel együttműködve kellene kidolgozni a megoldást – addig is üdvözöljük a NyírVV galambokkal kapcsolatos tevékenységét – tette hozzá.

Állatbarát megoldások

– A NyírVV Nonprofit Kft. egy amatőr galambász egyesület segítségével állatbarát megoldással, a galambok összegyűjtésével igyekszik csökkenteni a városi madárállomány nagyságát – kezdett a fent említett program ismertetésébe Szabó Edina. – A fertőzött területeken álló épületek tetején a szakemberek eleség kihelyezésével terelik a madarakat a gyűjtőketrecekbe. Vannak olyan helyszínek (például a városi stadion vagy a Luther utcai tömbbelső), ahol már sikerült visszaszorítani a korábbi kritikus madártömeget. A probléma kezelését nehezíti, hogy a belvárosban a tiltás ellenére sokan továbbra is etetik a galambokat. Társaságunk köztisztasági feladatainak ellátása során a galamb­ürüléktől is folyamatosan tisztítja a várost, fertőtlenítő lemosásokat végzünk, évente egyszer magas nyomással megtisztítjuk a köztéri szobrokat, állategészségügyi telepünkön összegyűjtjük az elhullott madarakat – sorolta a városüzemeltetési cég szóvivője.

Gyorsan alkalmazkodnak

– Véleményem szerint mindenképpen szükséges az emberi beavatkozás ebben az ügyben – válaszolta érdeklődésünkre dr. Szalai Kata. – A legjobb megoldásnak a riasztást tartom, amiben a solymászok a leghatékonyabbak. Ők rendszeres időközönként megjelennek egy fertőzött helyen, és betanított ragadozó madarukkal felriasztják a galambokat, néha le is vadásznak néhány gyengébb egyedet. A galambok gyorsan hozzászoknak a többi riasztásos módszerhez, amelyek így hatástalanná válnak – taglalta az egyébként madárbarát állatorvos.

KM-HP
hirdetés