Már háziállatokat is zsákmányol a sakál

Akt.:
Horváth Mihály már a négyszázadik sakálnál tart, ezt májusban ejtette el
Horváth Mihály már a négyszázadik sakálnál tart, ezt májusban ejtette el
Nyíregyháza – A szakmai továbbképzésen az egyik legismertebb szakember is tartott előadást.

A vadgazdálkodás szakmai letéteményesei a hivatásos vadászok. Helytelenül még a mai napig is sokan csak vadőrnek titulálják őket, holott a két fogalom közt jócskán van eltérés. A vadőr „csak” őrzi a vadat, míg a hivatásos vadász szakmai tudásával az őrzés mellett sok feladatot ellát.

A tudást azonban nem elég egyszer megszerezni, azt naprakészen kell tartani, s ehhez segítik hozzá a szakszemélyzetet a továbbképzések. Az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Szervezete elkötelezett a szakma fejlesztése iránt. Ezért az éves előírt továbbképzéseit igyekszik időszerű vagy a jövőben várhatóan előkerülő témák köré építeni.

– Az idei képzésen a hivatásos vadászok 80 százaléka vett részt, ami igen csak jó arány. Nem is csoda a nagy érdeklődés, hiszen országosan ismert és elismert szakemberek adták át tudásukat – tájékoztatta lapunkat Fazekas Gergely, a Vadászkamara megyei titkára.

Háziállatokat is zsákmányol

– Orosz György vadfotós, a Nimród vadászújság állandó munkatársa nyitotta a napot. A terítékfotózás és általában a vadfotózás rejtelmeiről beszélt. Igen csak aktuális a téma, hiszen nincs bosszantóbb, mint amikor egy emlékezetes vadászat után „lefelejtődik” a képről a kísérő feje vagy az elejtett vad egyik lába. Farkas Tibor, a Vadászlap szakírója ismert csapdázó. Most két fajjal foglalkozott behatóbban: az aranysakállal, ami a Dunántúlon komoly problémákat okoz, hiszen gyakran már háziállatok zsákmányol, míg a nyest igazi láthatatlan rabló. Horváth Mihály, a kaposvári SEFAG Zrt. Lábodi Erdészetének igazgatója hazánk talán legeredményesebb aranysakál vadásza, aki tanulságos előadásban osztotta meg tapasztalatait a hallgatósággal. Főként a sakál vadállományra gyakorolt hatásáról beszélt, majd következtek a sakálvadászat apróbb fortélyai – folytatta Fazekas Gergely. – Hajzer Szabolcs táj­egységi fővadászé volt a záró előadás, aki megyénkben és Borsodban már szintén szép eredményeket ért el a sakál vadászata terén. Tapasztalatai egybecsengtek Horváth Mihályéival, majd lejátszotta a sakál néhány jellemző hangját.

– KM –
hirdetés