Járvány

2020.05.14. 11:19

Operatív Törzs: újabb védőeszközökkel segíti a kormány az idősotthonokat (videó)

Mobilalkalmazásokat vetnek be a járvány elleni küzdelembe, az egyik a házi karantén betartásának ellenőrzését, a másik a kontaktkutatást segítheti – hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az Operatív Törzs tájékoztatóját megelőzően Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tartotta meg szokásos heti kormányinfóját, az erről szóló beszámolónkat ide kattintva találja meg.

Ma újabb védőeszköz-szállítmány érkezik 29 kórházba, idősotthonokba és a mentőszolgálatra – jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján a Magyar Nemzet tudósítása szerint.

Mint mondta, mobiltelefonra letölthető két alkalmazás jelent meg: az egyik a hatósági házi karanténban lévők elektronikus ellenőrzését segíti, a másik pedig az úgynevezett vírusradar. Ez az alkalmazás a kontaktkutatást segíti, hogy a hatóságok lássák, mely személlyel érintkeztek több mint húsz percen keresztül.

A mai napon érvényben lévő hatósági házi karanténok száma 11 084, az elmúlt 24 órában 14 magatartásszegés volt ezzel kapcsolatban – számolt be az alezredes. Tegnap 335 fővel szemben kellett intézkedni a rendőröknek Budapesten, vidéken pedig 66 fővel szemben a védelmi intézkedések be nem tartása miatt.

A határon személyforgalom esetén Nagylaknál kétórás várakozásra kell számítani – ismertette Kiss Róbert.

Müller Cecília: mérséklődik hazánkban a járvány

Újabb 39 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 3380-ra nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Ez az adat belesimul a több mint egy hete jellemző arányba, amely szerint egyenes arányban van a fertőzöttek számának alakulása. Elhunyt újabb hat krónikus beteg, így 436 főre emelkedett az áldozatok száma, 1169-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma egyre mérséklődik, mára 1775 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 59, az elhunytak 79, a gyógyultak 59 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 658 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és 49-en vannak lélegeztetőgépen – tájékoztatott a legfrissebb adatokról az országos tisztifőorvos.

Az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatójának videóját itt tudja megtekinteni:

Müller Cecília elmondta: jelentősen nő a laboratóriumi vizsgálatok száma, amely már 123 258. Az adatok összességükben arra utalnak, hogy

nyugvó szakaszba értünk, a járvány mérséklődik hazánkban.

Müller Cecília elmondta, a javuló járványügyi helyzetben a munkavállalás körülményei is változni fognak, eddig sokan dolgoztak otthonról, de a járványtól függetlenül is lehetőséget teremtett, hogy a munkaadók éljenek ezzel a fajta megoldással. Hozzátette, vannak olyan munkakörök, ahol a jelenlét elengedhetetlen. Sok munkahelyen sokan vannak egy légtérben, ezért arra különösen érdemes figyelni, hogy kizárólag egészséges ember menjen be dolgozni.

– Fokozottan ügyeljünk a személyes higiénére is, ha van rá lehetőség, már a belépéskor legyen érintés nélküli kézfertőtlenítő-adagoló, de a naponta többszöri szappanos kézmosás is fontos – kérte a tisztifőorvos. A vírusölő fertőtlenítő szerekkel végzett fertőtlenítést külön érdemes a takarítószemélyzetnek megtanítani, például nem mindegy, mennyi ideig használják ezt a felületen.

Az országos tisztifőorvos közölte, hogy nem szabad letörölni ezeket a szereket a felületekről akkor sem, ha átmenetileg zavaróan hatnak is. Nagyon fontos az is, hogy megfelelő koncentrációban használják őket. Ezért el kell olvasni és be kell tartani az alkalmazási előírásokat.

A természetes szellőztetés a legjobb módszer, de ha csak mesterségesen megoldható a szellőztetés, akkor szakemberrel kell elvégeztetni a berendezések tisztítását, fertőtlenítését.

Nem javasolt belső-levegőkeringtetési rendszerek alkalmazása. Ha a munkahelyen fordul elő megbetegedés, a beteg szóljon a munkáltatójának. A népegészségügyi hatóság előírásait kell követni, és orvoshoz kell mennie annak, aki beteg.

A munkahelyi étkezőkben tartsák a megfelelő távolságot az asztalok között, és több ütemben, időben elnyújtva vegyenek részt az étkezéseben.

60 fok felett a vírus elpusztul, ezért ha az ételeket 60 fok felett tartják, nem fertőzhetnek. Álljon kézfertőtlenítő rendelkezésre az étteremben, mosogatni pedig magas hőmérsékleten kell.

A munkahelyi konyhában ajánlják a mosogatógépek használatát, mert ez magas hőfokon képes elpusztítani a kórokozókat.

Ne feledkezzünk meg a kihelyezett tálcák, kenyérkosarak, sószórók fertőtlenítéséről sem

– tette hozzá Müller Cecília.

Újságírói kérdésre válaszolva a tisztifőorvos azt mondta, a kornavirus.gov.hu oldalon megjelenő országtérkép a mindenkori fertőzöttek számát mutatja, változások azért lehetnek a számokban, mert a laboreredmény után vizsgálják meg a beteg kapcsolatait és valóságos lakóhelyét a járványügyi szakemberek, és ekkor korrigálják az adatokat aszerint, hogy valójában hol él a fertőzött.

Müller Cecília úgy véli, egyre több ismeretünk van a kórokozóról, és tudjuk, hogy

a gyulladásos és a fokozott immunreakció mellett fokozott véralvadás is keletkezik,

a tünetek is ezekből a trombusokból adódnak. A bőrtüneteknek és a többszervi zavaroknak is lehetnek ezek az okozói. Maradandó károsodás is lehet a vége, bár ez viszonylag ritkán fordul elő. Leginkább a tüdőkapacitás némi mérséklődése tapasztalható. Elmondta azt is, hogy

az UV-sugárzásnak van fertőtlenítő hatása, így a felületeken lévő vírusokat elpusztítja, illetve a meleg levegő kiszárítja azokat.

Müller Cecília ismertette, a mai adatok szerint a fertőzöttek közül 784 fő él idősotthonban, vagyis 23 százalékát adják a megbetegedetteknek. Ugyanebben az arányban vannak az elhunytak is.

Az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó, ez az arány a járvány ideje alatt szinte állandónak tekinthető.

Jelenleg 45 kórházi osztályon van jelen a vírus, ezek zárlat alatt vannak,

nem fogadnak új beteget, ameddig nem tehetők újra vírusmentessé – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

A 11. és 12. héten elvégzett vizsgálatok számának módosítása adminisztrációs hiba miatt történt. Ekkor még nem voltak tömeges számban megbetegedések hazánkban – jelezte az országos tisztifőorvos, hozzátéve: csak a minták számát korrigálták.

Zala megyében két idősotthont tartanak nyilván, ahol felütötte a fejét a vírus. Az egyikben 43 gondozott és 12 ápoló betegedett meg, 30-an vannak kórházban és egy időskorú halt meg. A másikban 38 pozitív eset van, és 13-an a személyzetből fertőződtek meg. Huszonhárman vannak kórházban és hárman elhunytak.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs egy korábbi tájékoztatójának videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában