Már két hajléktalan áldozata van a fővárosi hidegnek

Budapest – A hidegebbre fordult időben eddig két hajléktalan halt meg kihűlés miatt a fővárosban. A hűvös éjszakák sokszor nagyobb veszélyt jelentenek az utcán lévőknek, mint a kemény fagyok, ilyenkor ugyanis még nincsenek felkészülve a hidegre.

Sokaknak nincs hálózsákjuk, vagy meleg ruhájuk. A hajléktalanszállókon több mint kétezer embert tudnak fogadni. A legutóbbi felméréskor háromezer utcán élő embert tudtak azonosítani.

Az óvatosabbak már elővették a hálózsákot és több réteg ruhát húznak magukra. Két hajléktalan azonban nem élte túl a hideg éjszakákat. Mindketten kórházba kerültek, de már nem tudtak rajtuk segíteni. A testük teljesen kihűlt.

Ha elindul a folyamat, akkor 32 fok alatt már a dominóelv szerint minden bedől, és a szervezet teljes anyagcseréje felmondja a szolgálatot – ezt Zacher Gábor, az Erzsébet Kórház főorvosa mondta el az RTL Klub Híradójának.A hajléktalanszállókon november közepétől indul az igazi téli szezon. Pelle József, a Budapesti Módszertani Szociális Központ igazgatója elmondta: most télen is fognak osztani matracot, hálózsákot, fóliát, amivel túlélhető a tél.

Budapesten 2000 ágy várja a hajléktalanokat, ebből több mint 900 csak éjszakai melegedő. A fővárosban évente mintegy 50 hajléktalan hal meg kihűlés miatt.
hirdetés