Már kopogtat az allergia

Kezdődik a pollenszezon, megjelennek az allergiás tünetek
Kezdődik a pollenszezon, megjelennek az allergiás tünetek - © Fotó: Sipeki Péter
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Kora tavasztól késő őszig jelen vannak a virágzó növények pollenjei a levegőben.

A múltheti sarkvidéki hideghez képest enyhült az időjárás, a felmelegedés pedig magával hozta a polleneket is. Március elején a nyár-, éger-, szil-, juhar- és a fűzfa virágzása okoz kellemetlen tüneteket az allergiásoknak. Ha valaki a felsorolt növények valamelyikére, vagy többre is allergiás, érdemes minél hamarabb bekopogni a szakrendelőkbe. A szemek viszketése, könnyfolyás, tüsszögés, orrdugulás, égő érzés a torokban úgysem csitul kezelés nélkül.

Ne kezdjünk öngyógyításba vény nélkül kapható antiallergén készítményekkel, mielőtt igazolták volna a betegséget!” Dr. Kerényi Ildikó

Milliókat érintő betegség

Egyes felmérések szerint minden negyedik magyar légúti allergiában szenved; akár egyszerre többféle növény pollenjétől menekülne, ha tehetné. Bármilyen érdekes, de ez lenne az ideális megoldás a szakorvosok szerint. A legújabb, s egyre szélesebb körben elterjedt nézet szerint: környezetünkön, életmódunkon kell változtatni, aztán következnek a gyógyszerek. A szakma egyhangúlag egyetért abban, ha felmerül az allergia gyanúja, ne legyintsünk rá, irány a terápia!

– Nem győzzük hangsúlyozni, milyen kockázatokat rejt, ha évek óta sejtik, mégsem kezeltetik allergiájukat – mondta el dr. Kerényi Ildikó tüdőgyógyász.

– A kezeletlen légúti allergia szövődménye: az asztma. Nem tartom észszerű megoldásnak beszaladni a patikába, és venni valamilyen készítményt; soha ne kezdjünk öngyógyításba vény nélkül kapható patikaszerrel, mielőtt szakember nem igazolta a betegséget – hívta fel a figyelmet az allergológus, aki hozzátette: óva intem a kismamákat az antiallergiás szerektől, mert a gyógyszerek magzatra kifejtett hatását nem ismerik. A kockázatokat elkerülhetik, ha csak tüneti kezelést alkalmaznak, a kritikus időszakban orr-és szemcseppeket használnak. A terhesség alatti hormonváltozások tompíthatják is az allergiás tüneteket – mondta a szakorvos.

Immunterápia

Jellemzően gyerek- illetve fiatalkorban alakul ki a túlérzékenység, ezért a 30–40-es korosztály rosszabbul viseli a pozitív diagnózist. Az orvostudomány újonnan azt kutatja: véglegesen meg lehet-e szabadulni a világon 400 millió embert érintő népbetegségtől.

– Az immunterápiától ( a szervezet saját védekezőképességének serkentése) ne várjunk csodát! A gyermekkori allergiák kinőhetők, de felnőttkorban a szervezet védelmi vonalának erősítésével maximum 10–12 évre hagyhat alább a betegség – számolt be tapasztalatairól a doktor.

A szakorvosok az allergiás állapot kialakulására szívesen használják a mérleg-hasonlatot. – Az egyik serpenyőben vannak a védő mechanizmusok ( fittség, kipihentség, ellenálló képesség), a másik oldalon a támadók (káros allergének mennyisége, kimerültség, stresszes környezet), amelyik túlsúlyba kerül, annak a javára billen a mérleg nyelve.

Az allergiával küzdők törekedjenek, arra, hogy saját maguk is csökkentsék az irritációt okozó anyagok mennyiségét környezetükben. A pollenszezon közeledtével kerüljék a szabadban való sportolást, fizikai munkát, amivel megterhelik a légzést!

– KO –


A transzplantációhoz nem csak az előkészületek és a műtét tartozik, a sikerhez hozzájárul az utógondozás is
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tíz éve végezték el az első csecsemő-szívtranszplantációt hazánkban. Egy évtizede, 2008 óta ad Magyarországon is reményt a szülőknek a csecsemőkön végzett szívtranszplantáció. Gyakorlatilag az élettel összeegyezhetetlen, vagy idővel az életet veszélyeztető rendell...

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A szakértők a D-vitamin nap alkalmából a tudatos pótlás jelentőségét hangsúlyozzák. A D-vitamin hiánya nemcsak a csontokra van hatással, de növeli az autoimmun betegségek és fertőzések kialakulásának lehetőségét, valamint az emlő- és vastagbéltumor kocká...
hirdetés