Már négy áldozatot szedett a hideg az elmúlt napokban

Eddig már négy ember halt meg a fővárosban amiatt, hogy éjjel a hidegben kihűlt a teste. A szakember szerint, amikor beköszönt a hűvös idő, emelkedik az ilyen esetek száma, hiszen sokan – főként a hajléktalanok – még nincsenek eléggé felkészülve az éjszakai esetleges mínuszokra.

A fővárosi Erzsébet kórházba az elmúlt napokban hajnalonként több hajléktalant is bevittek kihűléssel, volt, akinek testhőmérséklete 22-23 fokosra süllyedt. Négyük életét már nem tudták megmenteni az orvosok – mondta el a Független Hírügynökségnek Zacher Gábor, az intézmény főorvosa. Hozzátette: az őszi szezonban, a hideg beköszöntével az eddigi tapasztalatok szerint négy-öt ember mindig “megfagy”, főként hajléktalanok. Ez részben amiatt van, hogy a napközbeni meleg miatt nem készülnek fel eléggé a hűvös éjszakákra, valamint szervezetük eleve gyengébb állapotban van. Sokuknak ugyanis van más betegsége, például bőrbetegség, alkoholprobléma vagy alultápláltság.

Zacher Gábor szerint az első néhány hűvösebb hét után visszaesik ez a tendencia, hiszen akkorra már jobban készülnek az éjszakára azok is, akik az utcán élnek.

A főorvos hangsúlyozta, hogy amennyiben földön fekvő embert lát valaki, mindenképpen értesíteni kell a mentőszolgálatot. Hiszen, ha valaki este még részegen fekszik a padon, éjszaka meg is “fagyhat”.

Évente körülbelül 60-70 ember hal meg kihűlés miatt.
hirdetés