Már szivattyúznak, fertőtlenítenek

A víz visszavunlása után megkezdődött a járok elhárítása a Hernád és a Sajó mentén.

Tegnapra egyértelműbbé vált, hogy a Hernád árvize levonulóban van és valamennyi azidáig elzárt település – Hernádszentandrás és Kiskinizs – is megközelíthető közúton. A megyei közútkezelő ügyeletese, Sajgó Tamás tájékoztatása szerint több közút egy-egy szakasza vízátfolyás miatt még járhatatlan. Csont Csabától, az Ékövízig szóvivője elmondta, hogy a Hernád vízszintje az országhatár térségében a szerdai tetőzés óta 280 centimétert csökkent és az szakaszon, Gesztelynél is 91 centiméterrel kevesebbet mutat a vízmérce, mint a csütörtöki tetőzéskor.

Az ár levonulására tekintettel megnyitották a Hernád töltését a Gönci- és a Garadna-patakok mentén, így vezetik vissza a földeken megrekedt vizet a mederbe.

Már fertőtlenítenek

„Bár száznál is több ember még mindig nem tud visszatérni otthonába, az ár visszahúzódásával megkezdődhetett a kárelhárítás. Ahol csak lehet, megkezdődtek a szivattyúzások és a házak kiszárítása” – mondta el Kohánka István, a megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese. A tegnap délutáni összegzás szerint 10 ház vált lakhatatlanná, 15-17 embernek kell új otthont találni.A helyzet javulását mutatja, hogy a korábbi napi 3 ezer ember helyett már csak 1000 vesz részt a védekezésben.

Elmarad az Ónodi Napok

„Az árvízre tekintettel elmarad a hétvégére meghirdetett Ónodi Napok rendezvénysorozat – közölte szerkesztőségünkkel Bacsó János polgármester. – A megtakarított összeg a védekezési és helyreállítási költség egy részét fedezi. Az önkormányzat minden kitelepítettnek 10 ezer forint azonnali segélyt nyújtott. Megtartjuk viszont a mára meghirdetett hagyományőrző tűzoltó verseny A szevező helyi egyesület színes programmal tiszteleg a mentésben résztvevőknek.” Mint megtudtuk, ma délután 5 órától jótékonysági hangverseny is lesz az árvízkárosultak megsegítésére a református templomban. Az ugyanitt vasárnap délelőtt fél 11-kor kezdődik az ökumenikus istentisztelet persely adományát a református egyház az árvízkárosultak megsegítésére ajánlja fel.

Adományok érkeznek a különböző karitatív szervezetektől is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat például összesen tizenkét raklapnyi fertőtlenítő szert osztott szét az árvíz sújtotta településeken.

Rendőrök is mentettek

A védelmi munkálatok a rendőrségre is feladatokat rótt. Kökényesi Antal megyei főkapitány intézkedett a rendőri állomány megerősítésére. Több szabadidős rendőr is bekapcsolódott a mentésbe. A kimenekítésben, kitelepítésben segédkező rendőri erők ügyeltek, ügyelnek a felügyelet nélkül maradt értékek, illetve a közrend-közbiztonság megóvására. Ennek érdekében a települések körzetében több rendőr lát el járőrszolgálatot a veszélyhelyzet megszűnéséig. A védekezésben, illetve a kárelhárításban ez ideig csaknem száz rendőr vett részt.

Még járhatatlan utak

Sajólád-Bőcs

Muhi-Köröm

Köröm-Girincs

Tiszaújváros-Kesznyéten

Ároktő-kom

SzB

Kapcsolódó cikkek:
Visszaköltözhettek a kilakoltatottak
Visszavonulóban a folyók árja
Apad a Hernád, de védekezésre még szükség van
hirdetés