Már tudjuk, mitől lesz szép az étel

Mesterszakács-randevú
Mesterszakács-randevú
Nyíregyháza – Ha szegény az eklézsia, maga harangozik a pap – tartja a közmondás, és mi is így jártunk szerdán, amikor is a receptverseny győztes ételeinek főzését kezdtük a Lugas Étteremben.  video

István András mesterszakács a napi munka mellett igyekezett előkészíteni az ételeket, de nekünk is jutott kézilányi teendő, hiszen a „mesteremberek” többsége még dolgozott délután, másoknak pedig egyéb elfoglaltsága volt, így csak később csatlakoztak kis csapatunkhoz.

Pattogtak a „parancsszavak” bár nem volt idegen terület számunkra a konyha, de mégis más a hazai pálya és más egy étteremben a konyhafőnök rezidenciája. Mégis hamar eligazodtunk, hiszen a tojás itt is olyan volt mint otthon, a csirkecombot sem kellett másképp megtölteni mint ahogy megszoktuk, így csupán abban kértük segítséget, hogy mitől lesz az étel olyan szép mint a szakácskönyvekben van.

Hát néhány fortélyt sikerült ellesnünk, de ez egy másik cikk alapját képezi majd. De nem csak tüsténkedtünk, hanem a kikértük a profik véleményét a receptekről is. Szakácsaink szerint. korábban lelkesebbek voltak olvasóink és sok jó ötletet küldtek nekünk. Cziránku István mesterszakács arra bíztat mindenkit, hogy bátran vessék papírra jó ötleteiket, míg Kollonay István mestercukrász szeretne sok-sok jó desszertet készíteni.

A legjobb havi receptek

Tárkonyos raguleves

Kevés étolajban megfonnyasztok 1 fej kockákra vágott vöröshagymát, 1 zöldpaprikát, 1 paradicsomot, majd ezekből lecsós alapot készítek. Megszórom egy kanál liszttel, rádobok fél kilogramm kockára vágott pulykamellet, sót, tárkonyt, egy kiskanál pirosaranyt, ételízesítőt, 3 babérlevelet, bazsalikomot, egy kanál gulyáskrémet. Félpuhára főzöm a hozzávalókat, a vizet pótolom, ha szükséges. Ezután hozzá töltök még másfél liternyi vizet. Belerakok 15 dkg gombát, 10 dkg zöldborsót, ha már minden megpuhult beleteszek 5 dkg leöblített rizst. Tíz perc főzés után hozzákeverek 2 dl tejfölt és rácsavarok fél citrom levét.

Szmolár Mihályné, Nyíregyháza

Angyalszem

A tésztához valókat – 15 dkg kristálycukor, 15 dkg vaj, 4 tojás sárgája, 35 dkg liszt, 1 citrom leve, 1 sütőpor – összedolgozom, majd diónyi golyókat formálok a masszából. Tepsibe rakom, nem túl közel egymáshoz, és mindegyik tetejét ujjal, vagy a fakanál végével benyomom kicsit. A mélyedésekbe 1-1 szem meggyet teszek, és világosra sütöm a süteményt. Miután kihűlt, a tetejükre olvasztott csokoládét csorgatok. Ez a családom egyik kedvenc süteménye. Nem drága, nagyon hamar elkészíthető, és sokáig omlós marad. Mindig több adagot készítek belőle, de soha nincs maradék.

Simon Sándorné, Kék

Krumplis csiga

Másfél kg krumpliból törtkrumplit készítek, melyet táblára kiborítva kihűtök. Megsózom, majd annyi liszttel – kb. fél kg – gyúrom össze, hogy nudli keménységű tésztát kapjak. A kigyúrt tésztát henger alakúra nyújtom, majd olyan széles csíkokra vágom, hogy kerek, palacsinta nagyságú lángosokat kapjak. A lángosok felső részét megkenem olajjal, és felülről összetekerem, mint a bejglit, majd csigákat készítek. Kikent tepsibe teszem a tésztacsigákat, megkenem olajjal a tetejüket és előmelegített sütőben pirosra sütöm.

Bodnár Zoltánné, Nyíregyháza

Francia pulykasült

Összekeverek 1 dl ketchupot, zúzott fokhagymát, 1 kávéskanál mustárt, ízlés szerint majorannát, borsot, sót, ételízesítőt, majd 4 dl fehér bort öntök hozzá. 4 pulyka felsőcombot hőálló edénybe teszek és ráöntöm a boros fűszerkeveréket. Mindegyikre ráterítek két szelet baconszalonnát, betakarom fóliával és puhára párolom. 16 burgonyát héjában megfőzök, és a meghámozok, hasábokra vágom. A megpuhult hús közé rakom. Együtt pirosra sütöm, közben pecsenyelével locsolgatom.

Szabóné Tóth Julianna, Nyíregyháza

Töltött burgonya

12 burgonyát megtisztítok, hosszában kétfelé vágom. A közepüket kivájom. Három főtt tojást lereszelek. 20 dkg csirkemellfilét megfőzök és apróra vágok. Húsz dkg felkockázott füstölt tarját a főtt húst, a főtt tojásokat, 10 dkg reszelt sajtot, 2-3 evőkanál tejfölt, és két tojást összekeverek. Ízlés szerint fűszerezem sóval, borssal, és apróra vágott zöldséglevéllel. A masszát a kivájt burgonyákba töltöm. Kivajazott tepsibe helyezem a krumplikat és a kivájt darabokat is melléjük szórom. Egy deci vizet öntök a tepsibe és lefedem fóliával. Amikor a burgonya megpuhult, leveszem a fóliát és a krumplik tetejét reszelt sajttal megszórom és így pirosra sütöm.

Szabados Lászlóné, Kisvárda

Töltött burgonya

12 burgonyát megtisztítok, hosszában kétfelé vágom. A közepüket kivájom. Három főtt tojást lereszelek. 20 dkg csirkemellfilét megfőzök és apróra vágok. Húsz dkg felkockázott füstölt tarját a főtt húst, a főtt tojásokat, 10 dkg reszelt sajtot, 2-3 evőkanál tejfölt, és két tojást összekeverek. Ízlés szerint fűszerezem sóval, borssal, és apróra vágott zöldséglevéllel. A masszát a kivájt burgonyákba töltöm. Kivajazott tepsibe helyezem a krumplikat és a kivájt darabokat is melléjük szórom. Egy deci vizet öntök a tepsibe és lefedem fóliával. Amikor a burgonya megpuhult, leveszem a fóliát és a krumplik tetejét reszelt sajttal megszórom és így pirosra sütöm.

Szabados Lászlóné, Kisvárda

– Sipos Marianna, Pók Viktória –








hirdetés