Sport

2013.05.31. 09:48

Buskó Csenge ifjúsági olimpikon lett

A Nyírsuli úszója révén 1997 után indul nyíregyházi versenyző medencés világversenyen.

A Nyírsuli úszója révén 1997 után indul nyíregyházi versenyző medencés világversenyen. Güttler Károly utánpótlás szövetségi kapitány kijelölte a július 14-19. között Hollandiában megrendezésre kerülő európai ifjúsági olimpiai fesztiválon (EYOF) részt vevő serdülő úszóválogatott névsorát. Azok a 13-14 éves lányok valamint 15-16 éves fiúk számára adott bizalmat, akik teljesítették a Magyar Úszószövetség által előírt szintidőt (az előző olimpia 8. helyezett ideje) és vezetik az országos ranglistát.

A válogatottal utazó kilenc leány és négy fiú úszó között ott lesz Buskó Csenge, a Nyírsuli versenyzője is, aki 100 és 200 méteres gyorsúszásban, valamint a magyar váltó tagjaként állhat majd rajtkőre Utrechtben. Csenge sikeres kvalifikációjával tizenhat év után képviselheti újra medencés világversenyen úszó Nyíregyházát, a nyíregyházi úszósportot. Legutóbb 1997-ben Pécsi Anett szerepelt Ifjúsági Európa-bajnokságon, aki egy ezüst- és egy bronzéremmel gazdagabban tért haza.

– A tavaly megfogalmazott legfontosabb célt, az EYOF-ra való kijutást sikerült megvalósítanunk, ez nagy terhet vett le Csenge válláról. Az elkövetkező másfél hónapban azért dolgozunk, hogy Hollandiában élete legjobb idejét tudja majd úszni. Ha ez sikerül, akkor azt hiszem elégedettek lehetünk a teljesítményével - mondta Turóczy Róbert, Buskó Csenge edzője.

Az európai ifjúsági olimpiai fesztivál az olimpia és az ifjúsági olimpia után az ötkarikás mozgalom harmadik számú világversenye. Az esemény ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint a „nagy” olimpia, jelen van az ötkarika szimbóluma, az olimpiai láng, van formaruhás nyitó- és záróünnepség, és olimpiai falu is. Egy-egy viadalon a 49 tagországnak 3-4000 sportolója méri össze a tudását. Nyolc sportágban 77 magyar sportoló áll rajthoz Utrectben, ami minden idők legnépesebb magyar küldöttségét jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!