Marad a látogatási tilalom a Jósa András Oktatókórházban

Akt.:
A kórház bejáratánál tábla is figyelmeztet a részleges látogatási tilalomra
A kórház bejáratánál tábla is figyelmeztet a részleges látogatási tilalomra - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Egy hét alatt megduplázódott az influenzaszerű megbetegedések száma. Az orvoshoz fordulók több mint fele felső légúti panaszokkal kereste fel az orvosi rendelőket. A járvány miatt egyre több kórház korlátozza a beteglátogatást.

A Jósa András Oktatókórházban hétfőtől rendeltek el részleges látogatási tilalmat öt osztályon. Ilyenkor a kórházak fokozott higiénés szabályokat vezetnek be, és ellenőrzik azok betartását az egyes részlegeken – tudtuk meg dr. Magyar Veronikától, a Jósa András Oktatókórház kórházhigiénés főorvosától.

Utántöltés kötelező

– Az influenzafigyelő szolgálat adatait folyamatosan figyeljük, ez alapján rendelte el a kórház menedzsmentje saját hatáskörében a látogatási tilalmat. A korlátozás indokolt, ugyanis magas az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Az intézkedéssel elsősorban a bent fekvő betegeket szeretnénk megóvni a járványtól, ugyanis a látogatások komoly kockázatot hordoznak magukban, a felső légúti tüneteket okozó fertőzéseket a látogatók behurcolják az osztályokra – mondta el az osztályvezető főorvos. Hozzátette, hogy a legveszélyeztetettebb részlegeket zárták le.

– Jól látható helyekre kihelyeztük az alkoholos kézfertőtlenítőket, az utántöltésről mi gondoskodunk, a látogatóknak pedig kötelező használni a szert, mint ahogyan azt is ajánljuk, hogy a látogatási idő alatt viseljenek maszkot. A megbetegedést okozó vírusok és baktériumok köhögéssel, tüsszentéssel és érintéssel terjednek, a fertőzés pillanatok alatt továbbadható. Tudjuk, hogy a látogatás az ápolásban és a pszichés gyógyulásban egyaránt szerepet játszik, a betegnek fontos, hogy találkozzon szeretteivel, de az lenne ideális, ha egy nap csupán egy látogatót fogadna, főként ebben az időszakban, mert az osztályok takarítási terhe a téli lucskos, sáros időjárásban amúgy is megnövekszik, higiénés okokból ügyelni kell a tisztaság folyamatos fenntartására – jegyezte meg a főorvos.

Örök kérdés, hogy a látogatási tilalom idején mi van a papás szülésekkel? Bemehet-e a kismamával a szülőszobára az apuka? – Azok igen, akik beoltatták magukat influenza elleni védőoltással, s az erről szóló dokumentumot felmutatják, fontos, hogy az igazolás legalább 2 héttől korábbi legyen – tette hozzá dr. Magyar Veronika.

KO


Újhelyi doktor Porubszky Zsófit vizsgálja
Nyíregyháza - Nyakunkon az influenzajárvány, egyre több a beteg az orvosi rendelőkben. A 15–34 éves korosztályt és az egészen kicsiket: az 1–5 év közöttieket üti le a lábáról a hirtelen, magas lázzal, fejfájással és hányással jelentkező vírusos eredetű betegség. A nagy forgalmú nyíregyházi praxis...
hirdetés