Marad az iparűzési adó

Hatályon kívül helyezte a kormány a múlt kedden benyújtott törvénycsomagban lévő, az iparűzési adó 2007 végi megszűnéséről szóló törvényi részt, amit tavaly fogadott el az országgyűlés. Adóvita. Cikkgyűjtemény az adóváltozásokról [.pdf – 55KB]

Az indoklás szerint az önkormányzatok gazdasági működését veszélyeztetné az adónem kivonása. Igaz, ez az adónem nem harmonizál az EU-val, de ez a döntéshozókat nem befolyásolta. Az ezt „kiváltó” adót, amelyről 2006 végén kellet volna törvényt hozni, egyelőre nem vezetik be, de két év múlva lesz majd ingatlanadó is.

A saját adóbevétel fele

A megyében az iparűzési adó csak a nagyobb településeken jelent az önkormányzatnak komoly bevételt, sok kistelepülésen be sem vezették. Nyíregyházán például tavaly 3 milliárd 600 millió forintot tett ki az iparűzési adó – tudtuk meg dr. Ráczné dr. Kassy Erzsébettől, az adóiroda vezetőjétől. Az idén az előirányzat a tavalyitól 50 millióval több. Eddig 1 milliárd 570 millió forint folyt be. Az összes helyi adóbevételnek az iparűzési adó közel 69 százalékát teszi ki, tehát igen jelentős tétel.

A kisvárásoknál ez az arány nyilván más. Így például Balkányban tavaly 21 milliót kasszíroztak ebből az adónemből, ami az adószerű saját bevételeknek mintegy 46 százalékát tette ki.

Demecserben tavaly 25,3 millió forint folyt be iparűzési adóból, mely az összes saját adóbevételnek az 57 százalékát tette ki. Az idén az első negyedévben 7,8 millió forint volt a bevétel, mely 49 százaléka az összes helyi adónak, s nagyjából ez az arány várható év végén is.

– Györke László –
hirdetés