Maradt még hulladék

Akt.:
Tiszavasvári bejárás
Tiszavasvári bejárás
Bár valóban látványos megtisztuláson ment keresztül a híres-hírhedt cigánytelep Tiszavasváriban, a szegre­gátumnak még igen sokat kellene fejlődnie ahhoz, hogy bekerülhessen a város turisztikai ajánlójába, mert az összkép így is lehangoló. Palicz István jegyzete.

Egymást érik a romos, felújításért vagy újjáépítésért kiáltó, komfort és kerítés nélküli házak, lépten-nyomon tapintható a szegénység. Az omladozó falakon persze ott feszít a tányéros antenna, bentről pedig házimozi-erősítőről bömböl a – szomszédokat is szórakoztató – muzsika.

Pénteken tanítási és munkanap volt, ennek ellenére alig akadt olyan családi fészek, ahol ne lettek volna otthon kicsik és nagyok, köztük tizenéves anyukák, huszonéves nagymamák, negyvenes dédik. Gyanítom, hogy nem a tévékamerás telepbejárás kedvéért vettek ki egy rendkívüli szabadnapot, egyszerűen így telnek a mindennapjaik. Ennek számos oka lehet: a lustaság, a munkanélküliség, avagy az „alternatív jövedelemszerzés” – így például a gazdag gyermekáldásból és egyéb szociális juttatásokból fakadó tekintélyes, nyugalomra okot adó jövedelem is.

Sokan mégsem nyugodtak, sem lelkileg, sem anyailag nem kiegyensúlyozottak, mert a „talált” farönköknél is nagyobb terhet cipelnek a vállukon. Súlyos adósságokat, amelyekkel közüzemi szolgáltatóknak, drogterjesztőknek vagy uzsorásoknak tartoznak. Utóbbiak táborába én a pofátlanul magas kamatra gyorskölcsönt kínáló, legális rablóbandákat is beleértem. Az ilyesfajta, szegényeket holtig tartó nyomorba konzerváló szemetektől is érdemes lenne mihamarabb megtisztítani a telepeket, falvakat, az országot. Sőt, talán velük kellett volna kezdeni.

Palicz István


Felszámolták az áramlopást és a szeméthegyeket a tiszavasvári cigánytelepen

Tiszavasvári – Rá sem lehetett ismerni a „Rend és tisztesség” program eredményeit reprezentáló péntek délelőtti bejáráson a Tiszavasváriban található, többségében cigányok lakta Széles és Keskeny utcákra.

hirdetés