Maraton, most csak életre

Remek csapatmunkával kilométerenként gyarapodott a támogatás
Remek csapatmunkával kilométerenként gyarapodott a támogatás - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A sikeresen megműtött kislányt keresztgyermekének fogadta a nyíregyházi klub.

Sportolni, futni öröm – úgy meg különösen, ha minden egyes megtett kilométer egy gyerek esélyét növeli az életéért folytatott küzdelemben. Ilyen nemes küldetésről számolt be szerkesztőségünkben a Rotary Club Nyíregyháza két jeles képviselője: Pták István korábbi elnök, és Diczkóné Untener Mónika.

Vállalásuk apropóján eszünkbe juthat a Maraton életre-halálra című film, melynek főszereplője, Dustin Hoffman az életéért futott. A nyíregyházi rotarysták viszont mások, csecsemők és kisgyermekek életéért futottak és kerékpároztak, teljesítették a fél, illetve az egész távot.

Futva és tekerve

– Az ötlet tavaly pattant ki, amikor részt vettünk Debrecenben a Rotary Futófesztiválon. Úgy gondoltuk, ezt a nagyszerű eseményt jó lenne összekötni egy jótékonysági akcióval, így hirdettük meg a „Kilométerek egy életért”, amely a Gift of Life (Ajándékozz életet) programunkhoz kapcsolódik – engedtek bepillantást az előzményekbe a vendégek. Az idei debreceni Rotary maratonon Mónika félmaratont futott, s az eddigi legjobb egyéni idejével teljesítette a távot. István pedig handbike kategóriában a saját, átalakított biciklijével a teljes távot megtette. Ezt különdíjjal is jutalmazta a szervező bizottság.

Eddig 47 élet…

A maratoni küzdelmük lényege, hogy minden kilométerhez támogatót kerestek és találtak, s eddig (a 63 km-hez) mintegy háromszázezer forint adományt sikerült összegyűjteni.

A cél az, hogy félmilliós összeget adhassanak át egy gyermek életmentő műtétéhez és műtét utáni rehabilitációjához, ezért még várják a jószándékú támogatók további adományait, ki-ki a maga lehetőségéhez mérten segíthet. A Gift of Life programban Magyarországon eddig 47 gyermek életét sikerült megmenteni, ebből 16-ot Szegeden, a Szegedi Orvostudományi Egyetem szívsebészeti csoportja nagyszerű munkája révén. Egy műtét önköltségi ára 2,4-4 millió forint között mozog.

Ritka klinikai pillanatok

– Legutóbb Sanok Dorina sepsiszentgyörgyi 8 hónapos kislány életmentő műtétjét tudtuk segíteni ötszázezer forinttal. A gyermek születését követően derült ki, hogy szíve 3 helyen lyukas, élete csak speciális műtéti technikát igénylő orvosi beavatkozással volt megmenthető, melyet Szegeden erre képzett orvoscsoport végzett el a program segítségével. Hatalmas öröm volt számunkra, amikor a családdal együtt vehettünk részt a kibocsátó ünnepségen, és Dorinát a nyíregyházi klubunk keresztgyermekének fogadhattuk – zárja nagyszerű pillanatok felidézésével a küldetést Pták István és Diczkóné Untener Mónika

NYZS








hirdetés