Marci meccsére ébredhet az ország

Fucsovics Márton számára nem (volt) ismeretlen a következő ellenfél
Fucsovics Márton számára nem (volt) ismeretlen a következő ellenfél - © Fotó: AFP
Nyíregyháza – Verhető ellenféllel szemben már a nyolcaddöntőbe jutásért lép pályára Melbourne-ben a nyíregyházi teniszező.

Miután nem került elő, hogy valamiféle titkos vegyes párost is játszania kell, ezért kedd óta péntek volt az első meccs nélküli napja Fucsovics Mártonnak az Australian Openen. Az egyesben a legjobb 32 közé jutott nyíregyházi teniszező így végképp megemésztgethette, hogy előző nap kiütötte a verseny 13. kiemeltjét, a nála 67 hellyel előrébb rangsorolt második számú amerikai teniszezőt, Sam Querreyt. A második szettet 1:4, 0:40-ről nyerte meg Marci, és ugyanabban a játszmában volt egy láb közötti átemelése, ami úgy meglepte az amerikait, hogy outra ütötte a ziccert.

Az ilyenféle rafinériára biztos, hogy szükség lesz a harmadik fordulós mérkőzésén is. Az argentin Nicolás Kicker (93. a világranglistán) elleni szombati mérkőzést újra a 3-as pályára írták ki, oda, ahol Marci Querrey ellen is játszott. Csakhogy nem első, hanem az aznapi program negyedik találkozójaként. Előttük három párost rendeztek, így Marciék meccse a számítások szerint magyar idő szerint reggel 5-6 óra körül kezdődik, vagy esetleg egy picivel később. Magyar férfiteniszező, történetesen Marci edzője, Sávolt Attila legutóbb 2003-ban, a Roland Garroson játszott ekkora tétért.

A két játékos január 1-jén Indiában, az ATP-250-es torna első fordulójában találkozott egymással, a nyíregyházi teniszező akkor nagyon simán, 6:0, 6:3-ra nyert. Kicker erről azt nyilatkozta, hogy azon a magaslati punei meccsen nagyon nem érezte jól magát, nem tudott koncentrálni, ráadásul ellenfele nagyon jól teniszezett. Még ha utólagos magyarázkodásnak is vesszük a mondatait, azért ne feledjük, őt sem a Melbourne-ben olykor viharos szél fújta be a harmadik fordulóba, az ausztrál Jordan Thompson (99.) után legyőzte az év végét parádés mérleggel, két tornagyőzelemmel záró, azt megelőző 15 meccséből 13-t megnyerő szlovák Lukas Lackót (86.) is. Nem volt tehát rossz sorsolása, és nyilván úgy gondolkodik, hogy a világranglista-80. helyezettje is legyőzhető a számára.

Tavaly nyáron volt rá példa, hogy a braunschweigi challengeren 6:4, 6:1-re legyőzött német Cedrik-Marcel Stebe (jelenleg 83.) nem egészen két hét múlva a hamburgi ATP-500-as torna selejtezőjében 7:5, 6:7, 6:4-re visszavágott Marcinak. Ezt is szóba hoztak, amikor a nyíregyházi teniszezővel az esélyeket latolgattuk.

– Emlékszem azokra a meccsekre, de most biztosan nem fogok úgy járni – nyugtatott meg mindenkit Fucsovics Márton. – Nem mondom, hogy teljesen el kell felejtenem mindazt, ami Kicker ellen Indiában történt, hiszen az önbizalmamnak jót tett a legyőzése, de a mostani egy teljesen más meccs lesz, nem adják majd könnyen a továbbjutást.

Ami adott esetben a világranglista 61. helyezését és vélhetően a hétfői, Roger Federer (2.) elleni nyolcaddöntőt jelentheti a számára. Esélylatolgatásra kértük a helyszínen tartózkodó Joó Györgyöt, aki a profivá válás időszakában egyengette Marci útját, és aki – most már elárulhatjuk – szinte tökéletesen megjósolta, hogy milyen is lesz a Querrey elleni összecsapása.

– A papírforma szerint Marcinak kell nyernie – véli Joó György. – Ha bírni fogja a nyomást, akkor győzni is fog, ha balszerencsés nap következik, illetve Kicker vabankot játszik, és sülni fog a keze, akkor lehet necces a meccs. A valódi tippem az, hogy három-négy szettben nyer Marci.

Mit lehet erre mondani? Ámen!További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek


hirdetés