Marciból végképp Márton lett! És ATP-bajnok! – „Ez a legszebb része a karrieremnek”

Akt.:
Fucsovics Márton és a jól megérdemelt genfi trófea
Fucsovics Márton és a jól megérdemelt genfi trófea - © Fotó: AFP
Nyíregyháza – Fucsovics Márton megnyerte a genfi ATP-250-es tornát, és a Roland Garroson top ötvenesként játszik.

Mintha nem is élete első ATP-döntőjét vívta volna. Pontosabban, mintha neki lett volna rutinja az ilyesmiben, nem pedig a karrierje során a harmadik ilyen fináléjában szereplő német Peter Gojowczyknak (49. a világranglistán). Fucsovics Márton (60.) úgy kezdte a genfi 250-es torna szombati fináléját, mintha az a világ legtermészetesebb dolga volna.

Marci villámgyorsan elhúzott 4:0-ra, és még az is kinézett, hogy a Stan Wawrinka elleni negyeddöntő után a fináléban is kioszt egy 6:0-s szettet. Aztán az első játszma hátralévő részében az ATP-döntőket tekintve 1–1-re álló (tavaly szeptemberben a franciaországi Moselle-ben 7:5, 6:2-re legyőzte Benoit Paire-t, idén februárban az amerikai Delray Beachen 6:1, 6:4-re kikapott a Genfben Marci által 7:6, 6:4-re legyőzött Frances Tiafoe-tól) Gojowczyk hozta a hátralévő két szervajátékát. Mivel Fucsovics a magáéban egyszer sem hagyta bréklabdához jutni, nem bántuk, hiszen úgy voltunk vele: sokkal jobban jöhet még az adogatáselnyerés a második szettben.

És így is lett! A második játszmában ellentétes utat jártak be a versenyzők, mint az elsőben, de éppúgy 6:2-es Fucsovics-győzelemig jutottak, mint előtte. Csakhogy ezúttal nem 4:0-ról, hanem 1:2-ről lett 6:2 – persze, megint Marcinak.

A nyíregyházi teniszező a meccs során először került a szetten belül hátrányba (0:1-nél és 1:2-nél), de az ezt követő adogatójátékai során sem veszítette el türelmét, és ahogy a mérkőzés során végig, úgy ezekben a szervagémekben is alig engedélyezett pontot ellenfelének.

Hihetetlenül higgadtan, majdhogynem hibátlanul játszott Fucsovics, aki újra eljutott a brékig, majd 4:2-es vezetésénél, 15:40-nél fogadóként gyakorlatilag két meccslabdához jutott. A másodikat értékesítve dupla brékelőnybe került, és a meccset stílusosan, ásszal zárta le. A vonalbíró ugyan outot mondott, de a labda becsapódásának pillanatában Gojowczyk már indult is előre a hálóhoz – gratulálni. Marci persze reklamált, a székbíró pedig mutatta, hogy a labda bent van.

Miként a Davis-kupában a világcsoportba jutás, úgy pályafutása első ATP-tornagyőzelme is egy fentről megerősített döntésen vált valóra. Marci ökölbeszorítva rázta a kezét, kiintett a páholyában helyet foglaló edzőjének, Sávolt Attilának, a szövetségi főtitkár Richter Attilának és édesapjának, Fucsovics Józsefnek, aki ekkorra már elmorzsolt néhány könnycseppet. Aztán persze személyesen is megköszönte nekik az elsőséget, ahogy a bajnokként adott nyilatkozatában sem feledkezett meg róluk.

– Szeretem Svájcot! Tavaly Bázelben játszottam negyeddöntőt, életemben először, most pedig megnyertem itt az első trófeámat. Úgyhogy Svájc számomra egy nagyon különleges hely! Legeslegfontosabbként az edzőmnek, a menedzseremnek, az édesapámnak és a barátaimnak köszönöm, hogy itt voltak egész héten. Nagyon sokat és keményen dolgoztunk, az elmúlt két év nagyon nehéz időszak volt az életemben, de a legszebb része is a karrieremnek. Remélem, még sok szép ilyen siker övezi majd a pályafutásomat. Köszönöm mindenkinek! – beszélt a többször is meghibásodott mikrofonnal a kezében, de azt a helyzetet is jól kezelő, tökéletes angolsággal Fucsovics Márton.

Gojowczyk sportszerűen elismerte ellenfele győzelmét, majd hozzátette a salak nem az ő borítása. Persze a Marcié sem. De milyen érdekes! Ahogy pályafutása első challengertrófeája, a kínai Anningban, 2013-ban, úgy az első ATP is ezen a borításon született meg.

Akkor anyák napján, most gyermeknap előtt egy nappal.

Végleg felnőtt a gyerek, a mi nyíregyházi fiunk. Marciból végképp Márton lett! És ATP-bajnok!


ATP-250-es verseny

Banque Eric Sturdza Genéva Open, Genf (Svájc, 501 345 euró, salak)

Férfi egyes

Döntő: Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 6:2, 6:2.

– Bodnár Tibor-
hirdetés