Dudás Miklós püspökre emlékeztek Máriapócson

Az emlékfutás előtt az oktatási intézmény diákjai
Az emlékfutás előtt az oktatási intézmény diákjai - © Fotó: iskola
Máriapócs – A személyes élményeit elevenítette fel Erdei József atya, aki még a püspök tanítványa volt.

Száztizenöt éve született Máriapócson Dudás Miklós görögkatolikus püspök, akinek a nevét már egy esztendeje viseli a város általános iskolája.

Dudás Miklós püspök 1965-ben részt vehetett a második vatikáni zsinat utolsó ülésszakán, és november 19-én a Szent Péter Bazilikában a zsinati atyák jelenlétében magyar nyelvű görögkatolikus szent liturgiát mutatott be.

A püspök tiszteletére emléknapot tartottak a közelmúltban a helyi Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

A rendhagyó napra már előzetesen készültek az osztályok. A szervezők az intézményben életrajzi ismertetőket, érdekes újságcikkeket, a város híres szülöttére emlékeztető tárgyakat – például püspöki botot – helyeztek el.

A programsorozat a bazilikában kezdődött, ahol Mosolygó Tamás lelki igazgató vezetésével imádkoztak, majd Erdei József bazilita atya személyes élményeit elevenítette fel, ugyanis ő még a püspök tanítványa volt.

A szertartás után a diákokat emlékfutás várta, az útvonal Dudás Miklós szülőháza előtt vezetett el.

Az akadálypálya különböző állomásain is felidézték a diákok a névadó püspök életét. Volt totó, puzzle, kellett tablót készíteni, bibliai történetet előadni, rajzolni. Elméleti és ügyességi feladatok váltották egymást, majd táncházban rophatták a diákok. Kedves vendégek is érkeztek az oktatási intézménybe: Prokai Gábor, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus nyugalmazott főosztályvezetője Budapestről utazott Máriapócsra, míg Balogh Géza szobrászművész – a Dudás Miklós püspököt ábrázoló köztéri szobor alkotója – Nyíregyházáról.

– Palóczy Tímea –Máriapócs.
SZON.HU


hirdetés