Igazi csoda, hogy megmenekült az úthengeres, aki áthajtott a máriapócsi híd alá rejtett náci bombákon

„Épül a dombrádi házasságkötő terem, előtte a világháborús szobor, amely sok vita forrása manapság” – írtuk 1988-ban
„Épül a dombrádi házasságkötő terem, előtte a világháborús szobor, amely sok vita forrása manapság” – írtuk 1988-ban
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as és 1978-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1948. augusztus 6., péntek

A máriapócsi híd alatt 85 kiló robbanóanyagot találnak

A háború során a kivonuló német hordák felrobbantották hídjainkat, pályaudvarainkat, raktárainkat és értékes gyáraink egy részét. Így tettek a Nyíregyháza–Nagykároly közötti állami közúton fekvő máriapócsi híddal is. A híd mindkét oldalát aláaknázták, de csak az egyik robbant fel. Úgy látszik, a náci barbároknak már nem volt idejük a másik felét is felrobbantani, mert úgy hagyták a hidat, az épen maradt rész alatt a robbanóanyaggal. A felrobbantott oldalt vissza is állították, sőt tavasszal az útburkolatot is kijavították ezen a szakaszon. A közben arra haladó járművek vezetői sem sejtették, hogy a halál fölött haladnak. Balogh Pálnak, az úthenger vezetőjének megmenekülése csodálatos véletlen volt, ugyanis későbbi megállapítások szerint az eke csak néhány centiméterre járt a hídban elhelyezett robbanószertől. A napokban az újabb javítási munkálatok során bukkantak rá az útőrök a halálos veszedelemre. Azonnal abbahagyták a javítást, majd a tűzszerészek műszereikkel megkeresték a pontos helyet és kiemelték a 85 kiló robbanószert.

1948. augusztus 11., szerda

Autót kaptak a nyíregyházi tűzoltók

A nyíregyházi tűzoltóság már régen nélkülözi a gépkocsit. A vármegyében keletkezett tüzek oltásához nagy nehézségek árán tudtak csak kivonulni, éppen a gépjármű hiánya miatt. A háború előtti gépjárműveket annak idején nyugatra hurcolták a fasiszták, és ezeket a mai napig sem kapták vissza a nyíregyháziak. A napokban érkezett meg a belügyminisztériumtól egy gépkocsi, ami nagyban megkönnyíti majd tűzoltóink munkáját és meggyorsítja kivonulásukat.

Hatvan éve írtuk

1958. augusztus 6., szerda

Értékes Kölcsey-­dokumentumok kerültek elő

Kutatás közben igen értékes Kölcsey-dokumentumokra akadtak a Nyíregyházi Állami Levéltárban. A dokumentumok az 1830-as évek elejéről származnak, tárgykörüket tekintve több csoportba sorolhatók. Az elsőbe tartoznak azok a követi jelentések, amelyeket az 1832–33. és ’34. évi pozsonyi országgyűlésről küldött haza Szatmár megyébe. Ezekben beszámol a megyei közgyűlésnek a történtekről, közli egyéni véleményét is. Tartalmuk jól tükrözi haladó, jobbágybarát, ellenzéki politikáját és magatartását. Az iratok másik része követi jelentéseinek megyei visszhangját tükrözi. Közli, hogyan segítette elő ezekkel megyéje haladó reformtörekvéseit. Végül dokumentumok kerültek elő a szatmárcsekei jobbágylázadás előzményeiről és eseményeiről is. A megtalált dokumentumok feldolgozása folyamatban van.

Ötven éve írtuk

1968. augusztus 6., kedd

Háromszázezres kár gyerekjátékból

Az első félév szabolcs-szatmári tűzeseteinek egyharmadát – 80 tűzeset közel 300 ezer forintos kárral – a gyerekek okozták. A megyei tűzrendészeti parancsnokság elemezte a gyerekjáték okozta tüzek eredetét, körülményeit. A statisztikából az is kiderül, hogy a gyerekek közül 71 fiú volt, és mindössze kilenc leány. Megdöbbentő tény, hogy a 80 eset közül 75-ben cigarettáztak a gyerekek, s a dohányzók között kislányok is voltak. A legveszélyesebb időszak a tavasz volt, csupán áprilisban 40 esetben okoztak tüzet a gyerekek. A tűz hat esetben végződött sérüléssel, sebesüléssel, egy vencsellői gyerek meghalt. További következtetésekre is módot ad a tűzkár­statisztika. A gyújtogató gyerekek közül 29-en nem otthon, hanem vendégségben, rokoni látogatáson, nyaraláson, tehát idegenben jutottak hozzá gyufához. A 80 eset vizsgálatánál bebizonyosodott, hogy 71 alkalommal nem zárták el a gyufát, 27 alkalommal a szülő nem tartózkodott otthon, s a gyereket őrizetlenül hagyták a lakásban. A gyerekek közül csupán 15-en vették a tűzgyújtó szerszámot a boltban.

Negyven éve írtuk

1978. augusztus 10., csütörtök

Kerékcserével gyorsul a szállítás

Új módszerrel kísérleteznek Záhonyban, hogy a Szovjetunióból érkező különféle árukat minél gyorsabban továbbítsák a megrendelőknek. A széles nyomtávú kocsik egy részéből nem rakják ki az árut, hanem a vagonok kerekeit cserélik ki, s így továbbítják a megrendelőknek többek között a cement-, a személygépkocsi-, a papírfa- és más küldeményeket. Átalakítottak egy csarnokot, amely naponta 50–60 teherkocsi átszerelésére alkalmas, s ehhez a munkához mindössze tíz emberre van szükség. Különösen a közelgő őszi szállítási csúcsnál jelent nagy segítséget a kocsiátszerelő üzembe helyezése.

KMMáriapócs.
SZON.HU


hirdetés