Helyi közélet

2016.07.20. 17:33

Utat nyitottak a tudományhoz a kisvárdai gimnáziumban

Kisvárda - Az elmúlt tanévben a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium két tanulója vett részt az Útravaló – Út a tudományhoz programjában.

Kisvárda - Az elmúlt tanévben a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium két tanulója vett részt az Útravaló – Út a tudományhoz programjában. Nagy Petra és Nagy Bence az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói. Kutatásuk fő témája a mirigyes bálványfa és a fehér akác magvai csírázóképességének vizsgálata.

Munkájuk során tanulmányozták a mirigyes bálványfa ágából és gyökeréből készült különböző töménységű kivonatok hatását egyszikű és kétszikű magvak csírázására. Ezekkel a kutatásokkal arra keresték a választ, hogy mi áll ezen invazív fafajok agresszív terjedésének hátterében. Enzimológiai kutatásokat is folytattak annak megválaszolására, hogy melyek azok a jellemzők, amelyek hozzájárulhatnak a fafajok gyors és sikeres elterjedéséhez. A pályázati támogatásnak köszönhetően a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszéke és a gimnázium laboratóriuma vegyszereket és eszközöket szerezhetett be.

Nyertes pályázatok

A nemrég véget ért tanévben a kisvárdai gimnázium két természettudományos projektje is támogatásban részesült a Nemzeti Tehetség Program pályázatain. A projektek a tudományos kutatómunka fontosságán, a felfedeztető, gyakorlatorientált oktatáson alapulnak. „A matematikai, a természettudományos, a technikai, digitális, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése a köznevelési intézményekben” és „A köznevelési és a kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatása” pályázatoknak köszönhetően juthattak el a tehetséges diákok terepgyakorlatokra, így megismerhették a Tisza-tavi Ökocentrum kínálatát, valamint részesei lehettek a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont színes elő­adásainak.

Gyakorlati tudás

A pályázat célkitűzéseiből a természettudományos, technikai, digitális kompetenciáinak erősítését segítő, általános felfedezési tapasztalatokat nyújtó programok megvalósítását választották. Kutatás-módszertani és angol nyelvű természettudományos műhelymunkát végeztek, problémafeladatok megoldását segítő órákat tartottak. A programok segítségével a tanulók olyan gyakorlati tudással kerülhetnek a felsőoktatási rendszerbe, amely sikeressé teheti őket a beilleszkedésben a tudomány világába. A pályázat megvalósításában nagy szerepet játszott a modern természettudományos oktatást segítő Öveges Laboratórium.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában