Nagyvilág

2016.11.11. 09:21

Trump győzelmét ünneplik a dzsihadisták az interneten

Kairó - Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt győzelmét ünnepelték a dzsihadisták a közösségi oldalakon, aki szerintük "végre megmutatja Amerikai igazi, ocsmány arcát" a világnak.

Kairó - Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt győzelmét ünnepelték a dzsihadisták a közösségi oldalakon, aki szerintük "végre megmutatja Amerikai igazi, ocsmány arcát" a világnak.

A választás előtt az Iszlám Állam dzsihadistái még úgy vélték, nincs sok különbség a populista milliárdos és demokrata riválisa, Hillary Clinton között.

Azonban az eredmények közzététele után valóságos örömünnepet ültek a szélsőségesek a Telegram nevű titkosított üzenetváltó oldalon.

"Trump győzelme jó a muszlimok számára" - lelkesedett egyikük. "Optimista vagyok, mert ő csak egy buta, arrogáns és önelégült fajankó, aki még George Bushnál is nagyobb hülye."

"Trump közönségessége az arab diktátorokra is rossz fényt vet majd, ez pedig új teret nyit majd a dzsihádnak" - írta egy másik.

Az AFP francia hírügynökség anyaga szerint kampánya során a milliárdos nem fogta vissza magát, ha idegengyűlöletről és félelemkeltésről volt szó: muszlimok vagy mexikóiak - neki egyre ment. Trump egyenesen azt javasolta, hogy meg kellene tiltani a muszlimoknak a belépést az Egyesült Államok területére.

Bár az Iszlám Állam hivatalosan nem reagált a republikánus jelölt győzelmére, a dzsihadisták egyik szócsöve, az al-Hajat médiacsoport korábbi angol nyelvű cikke szerint Clinton vagy Trump - gyakorlatilag egyre megy, mert mindketten "a zsidó államot támogatják, és az iszlám elleni harc elkötelezettjei".

"Mindazonáltal Clinton politikailag korrektebb, ami az álszentség fekete mágiájának köszönhetően előnyt jelent számára" - tette hozzá a cikk, elítélően nyilatkozva "a feminista asszonyról".

Az írás szerint Trump - aki a múltban számos alkalommal jelezte, hogy "porig bombázná" az IÁ-t - ezzel szemben "lobbanékony és kiszámíthatatlan".

Néhány dzsihadistát mindenesetre megbotránkoztatott a szélsőségesek "népünnepélye".

"Mindkét jelölt zsarnok, és minél gyorsabban le kellene fejezni őket" - érvelt egy fejcsóváló.

Mások Allahot dicsőítve a Trump-ellenes tiltakozásoknak örvendeztek.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ideológusa, a Jordániában élő Abu Mohammed al-Makdiszi twitteres bejegyzésében abban reménykedett, hogy "Trump hatalomra kerülése az Egyesült Államok széthullásához" vezethet.

Ezek a szélsőséges kijelentések azonban csak egy kisebbség véleményét takarják. Az interneten is szép számmal akadnak muszlim felhasználók, akiket sokként ért az elnökválasztás eredménye.

"Együttérzésem az összes amerikainak és muszlimnak. Sajnálom, hogy el kell viselnetek egy ekkora idiótát. Imádkozzatok!" - írta egy Twitter-felhasználó.

- MTI -


Moszkva - Táviratban gratulált az amerikai elnökválasztáson elért győzelméhez Donald Trumpnak szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

 

 


USA - Kemény első napja lesz az Egyesült Államok új elnökének, ha az összes ígéretét betartja.

 

 


Washington - Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke szerint eljött az idő, hogy az amerikaiak összefogjanak.

 


Egy fotó többet elárul, mint gondolnánk. Nézzük, hogyan viszonyulnak az emberek amerikai Republikánus Párt jelöltjének győzelméhez.

 


Washington - Hillary Clinton demokrata párti amerikai elnökjelölt elismerte választási vereségét, és helyi idő szerint szerda hajnali háromnegyed háromkor telefonon gratulált republikánus párti vetélytársának, Donald Trumpnak a választási győzelemhez - írja az MTI.


Budapest - A magyar kormány gratulál Donald Trump elnökválasztási győzelméhez, Magyarország készen áll az együttműködésre - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.


Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök gratulált a Facebook közösségi oldalon szerda reggel Donald Trump győzelméhez az amerikai elnökválasztáson.


Budapest - Teljes döbbenetté fordult át a hangulat az Egyesült Államokban, ahol az előzetes várakozásokkal ellentétben a republikánus jelölt Donald Trump áll nyerésre - nyilatkozta a Századvég kutatási igazgatója Floridából szerda reggel a Kossuth Rádiónak. Orbán Balázs a 180 perc című műsorban úgy vélekedett, hogy ez az eredmény a politikai szakirodalmat is újraírja.


Budapest - A júniusi brit népszavazásra emlékeztető módon megrázta a világpiacokat, hogy Donald Trump győzött olyan kulcsfontosságú szövetségi államokban, mint Florida és Ohio, így megnyílt előtte a Fehér Házba vezető út.


Elnököt választ kedden az Amerikai Egyesült Államok, hamarosan kiderül, hogy ki lesz a nagyhatalom új elnöke: a demokrata Hillary Clinton vagy a republikánus Donald Trump.

 


Washington - A hétfő este nyilvánosságra hozott, a keddi választás előtti utolsó felmérés szerint kilencven százalék az esélye annak, hogy Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!