Márton napi finomságok

Libasült párolt káposztával
Libasült párolt káposztával
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Újraélednek a néphagyományok, s kerülnek az ünnepi asztalra a régi receptek alapján készült finomságok.


Egyik nagy kedvenc a liba és a kacsasült. A háziasszonyok akár többször is elkészítik az év folyamán, nemcsak kizárólag ünnepnapi ételként (karácsony, Márton nap) kerül az asztalra.

Száraz, ropogós bőr

A sült libacombbal a párolt káposzta, a lila hagyma és akár meggy- vagy őszibarack befőtt is harmonizál, köretként az energiát adó krumpli, rizs bátran fogyasztható, kombinálva is. Mindig puha, omlós húst kell sütni – jegyzik meg a szakácsok a mindmegette.hu-n. A bevethető alapfűszerek a só, a bors és a fokhagyma, de lehet kísérletezni majorannával, kakukkfűvel, esetleg rozmaringgal, s mindezt fokozhatjuk egy negyedelt vöröshagymával vagy almával.

A beszerzésnél ügyelni kell rá, hogy ne a pecsenyének való, hanem a jóval kövérebb hízott libát válasszuk a sütéshez. A rutinosabbak azt is jól tudják, hogy borral nem szabad locsolni, mert akkor sosem lesz ropogós a húsa, a hagyományok szerint a bort is inkább tálalás után, a finom falatok mellé fogyasszuk.

KM
hirdetés