Márton–napi lámpás felvonulás Kisvárdán

Márton–napi lámpás felvonulás Kisvárdán
© Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – „Szent Mártonnak ünnepén, égő lámpást viszek én…”

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven az idén is Márton–napi lámpás felvonulás indult, 10–én, péntek délután fél négykor, a Szent György Görögkatolikus Iskolából. A lovas hagyományőrzők és ápolók hintóval és parasztszekérrel /igaerővel, fogatokkal vontatott és teherszállításra használt, fából készült, négykerekű jármű. A szekér nagyon gondosan szerkesztett szállító eszköz; semmi fölösleges nincs rajta, mégis mintegy 110–120 főbb alkatrészből áll/ vonultak fel.

Libák a parasztszekér kas farában

A Szeregnyi György által hajtott hintót követően, Marozsán János parasztszekeres fogatának saroglyájában, /kas farában/ libák voltak. A fogatot Kiss Attila hajtotta. Bizonyos távolságokként váltották egymást a hintón és a szekéren ülő „vendégek”, hogy a lehető legtöbben „utazzanak” a négykerekű, lovak által húzott „járműveken”. A libanapokon résztvevők nagy érdeklődése kísérte a lovas fogatok és a lámpásokkal felvonuló gyerekeket, amit tapsukkal köszöntöttek az utcákon lévők. Óvodások és az iskolások Szent Márton ünnepén saját kezünkkel festett kis lámpásainkkal fényt vittek a város utcáin, hogy a szeretet fényével próbálják Kisvárda utcáit megvilágítani. „Szent Mártonnak ünnepén, égő lámpást viszek én…” hangzott az utcákon a gyerekek éneke. Pislákoló kis lámpásainkkal a város főterén, a sétáló utcán végig, a görög katolikus templomig sétáltak, miközben a gyerekek és felnőttek libás dalaitól volt hangos a környék. Az utcákon lévők tapssal fejezték ki, hogy valami nagyon szépnek, kedvesnek és különlegesnek lehettek a részesei. A lámpás felvonulás Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.

A néphagyomány úgy tartja ”Aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik.” A résztvevőkre ez nem vonatkozott, hiszen az est zárásaként, a sétától kellemesen elfáradva, jóízűen fogyasztották el a templom előtti téren a finom libazsíros kenyeret és a forró teát.

– Vincze Péter –
hirdetés