Márton-napi vigasságok a skanzenben Sóstón

Márton-napi vigasságok a skanzenben Sóstón
Nyíregyháza-Sóstó – Az idén november 8-án, azaz jövő szombaton 10 és 15 óra között rendezik meg a libás vigasságokat a Sóstói Múzeumfaluban.

A Sóstói Múzeumfalu – a többi magyarországi szabadtéri múzeumhoz hasonlóan – november 8-án Márton-napi vigasságok címmel programsorozatot szervez, melyen a libához és az új borhoz kapcsolódó gasztronómiai bemutatók és kóstolók, színielőadás, tréfás vetélkedők, versenyek várják az érdeklődőket.

Kísérletképpen meghirdetjük a „bájgúnár” és a „buta liba” versenyeket is (kellő számú jelentkező esetén). Számos olyan téli foglalatosságot megismerhetnek a vendégek, melyeket a hosszú téli estéken az asszonyok és a gyerekek gyakoroltak: hímzés, stoppolás, rongylabda- és „kenőtallúkészítés”, tollfosztás, üvegfestés, gyertyamártás stb. Névnapi meglepetésként a 8-án 10 órakor kezdődő rendezvényre minden Márton nevű látogatót belépőjegy nélkül engedünk be, sőt a gyerekek még ajándékot is kapnak.
A részletes program a következő:

Tíz órától a vendégeket érkezéskor a kapuban borral, libatepertővel, libazsíros kenyérrel és a libahajtáshoz használatos eszközzel, Szent Márton vesszejével fogadjuk. A vásártéren 10 és 15 óra között kirakodóvásár, borkóstoló, kádárok bemutatója lesz.
Tizenegy ótáról a Lúdas Matyit adja elő Gosztola Adél, Tóth Károly, Tóth Zoltán László és Gyuris Tibor, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészei.
Délben „Jó ebédhez kong a hordó” – vetélkedő (hordólovaglás, akadályverseny, „lopózás” stb.) kezdődik. Délután egy órakor kezdődik a Nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium táncművészeti tagozatának Márton-napi legényavató programja.

Fél kettőtől „Ki lesz a falu libája?” címmel rendezünk „libás” vetélkedőket. Ezt követi a liba szépség- és énekverseny, melyre hozott libával a helyszínen 13 óráig lehet nevezni. Majd a libahajtó verseny következik a benevezett libák részvételével. A ludakat csak a gazdáik hajtják! Ha lesz elég nevezés, kísérletképpen megrendezzük „bájgúnár” és „buta liba” versenyt is.

A Márton-napi életképek a Jármi ház udvarán: kemencében sült tök- és krumplikóstoló; a tiszadobi portán tollfosztó gyerekeknek és felnőtteknek, „kenőtallú” készítése, forralt bor és teakóstoló. Az anarcsi lakóházban lúdgégét készítenek tepsiben sütik a libapecsenyét, ahol természetesen kostolni is lehet.

A kállósemjéni portán a téli asszonyi munkákat, hímzést, varrást, a stoppolást, a rongylabda készítését mutatják be. A barabási kocsmában ludaskása- és zúzapörkölt mellé forralt bort kortyolhatnak, s lesznek „ludas”sütemények is – tájékoztatta szerkesztőségünket Páll István.
hirdetés