Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.08.22. 14:00

Helice: Európa-bajnok lett ifj. Szakács Zoltán

A sportág történetében először állhatott magyar sportoló a dobogó tetejére.

Ifj. Szakács Zoltán | Fotó: ifj. Szakács Zoltán archívuma

Nem akármilyen sikereket értek el megyénk sportolói agyaggalamb-lövészetben az elmúlt hétvégén. Augusztus 13. és 16. között Esztergomban rendezték meg az 52. Helice Európa-bajnokságot, amit ifj. Szakács Zoltán, a nyírtassi Gyöngyharmat Vadásztársaság hivatásos vadásza nyert meg.

A magyar válogatott tagjaként a dobogó második fokára is felállhatott. A szintén megyénkhez kötődő Papp Martin junior versenyző a pénteki Nagydíjon egyéniben második lett, míg Kemény Márkkal az oldalán juniorkategóriában csapat Európa-bajnoki címet szerzett.

Jó reflex és koncentráció

Fazekas Gergelyt, a Vadászkamara megyei titkárát kérdeztük meg arról, mit kell tudni erről a versenyről. Természetesen később a sportolók is nyilatkoznak majd a versenyen szerzett élményeikről.

Ifj. Szakács Zoltán | Fotó: ifj. Szakács Zoltán archívuma

– A helice lövészverseny mint sportág az 1960-as években Belgiumból indult útjára, az akkor már tiltott élő galambra való lövészet alternatívájaként – kezdte tájékoztatását Fazekas Gergely.

– A megszokott agyagkorong helyett itt műanyag szárnnyal ellátott műanyag korongra lőnek a versenyzők. A szárny a kidobástól kezdve nagy sebességgel forog, ezzel meglehetősen kiszámíthatatlan pályán mozgatja a 25 méterről induló korongot. Kizárólag az számít találatnak, ha a narancsszínű szárnyak közül kiesik a fehér korong. Ehhez pedig nem elég egy szem söréttel eltalálni a célt! Ha ez még nem volna elég, a földön félkörben elhelyezett gépek mögött 40 méterre egy háló van felállítva. Az azon túl leeső eltalált korong már hibának számít. Igencsak próbára teszi a reflexeket és a koncentrációt ez a verseny.

– Ebben a sportágban az Európa-bajnoki cím mindössze 30 korongon dől el. Aki itt egynél többet hibázik, eleve esélytelen. A 30 korongot négy pályán kell meglőni a versenyzőknek, úgy, hogy egy-egy pályán mindössze 3 vagy csak 2 korongot kapnak teljesen véletlenszerűen a felállított 5 gépből.

– Az izgalmak fokozására minden kör után átállítják a gépeket, tehát nincs rá mód, hogy akár csak egy kicsit is „megtanulják” a pályát a versenyzők.

Hirtelen halál döntött

– Csütörtökön a „bemelegítő” Elnöki Kupán már remekelt ifj. Szakács Zoltán. Négy másik versenyzővel azonos eredménnyel zárt, végül a szétlövés döntött: Zoltán nem hibázott, a többiek viszont igen. Szombaton a He­lice Európa-bajnokságon közel 80 versenyző indult. Első nap a 8 pályán dobott 20 korongból öten lőtték meg a maximumot, köztük Zoli is. Majd vasárnap újabb 10 korong következett, és ismét holtverseny született.

Szétlövés, majd a két legjobb között az úgynevezett „hirtelen halál” döntött: az olasz elhibázta, Zoltán nem, így ő lett az Európa-bajnok.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában