Másfajta kosárlabdára kell készülnie

Mokánszki Máté az Eb-re készül
Mokánszki Máté az Eb-re készül - © Fotó: Magánarchívum
Nyíregyháza – Nyíregyházi játékos is ott van a 3×3-as Eb-selejtezőn szereplő válogatottban.

Olyan, mint a hagyományos, csak éppen teljesen más. Nagyjából így lehet jellemezni a sportág három-három elleni szakágát, amelynek U18-as Európa-bajnoki selejtezőjét Szolnokon bonyolítják le a hétvégén. A magyar válogatottban helyet kapott a Nyíregyháza Blue Sharks játékosa, Mokánszki Máté is.

– Sok mindenben különbözik a nagypályás játéktól – mutatta be a szakágat a ­kétszázkét centis kosaras. – Kevesebbszer áll az óra, gyorsabb a játék. Hiába kisebb a pálya, kétszer annyit kell mozogni. Ahogy dobsz egy kosarat, azonnal a védekezésre kell koncentrálni. Keményebb is a játék, de a játékvezetők nem dobálóznak a faultokkal.

– Nem tudtunk heteket együtt készülni, csupán ­három napokra találkoztunk – emlékezett vissza Máté a nyári edzésekre. – ­Jú­lius ­közepén két és fél hétig ­mindenki egyénileg készült, megkaptunk egy programot, amiben volt kondicionális és dobóedzés is. Erre szükség is van, hiszen a labda is másabb.

A magyar fiúknak erős mezőnyben kell felvenniük a versenyt a hétvégi selejtezőn.

– Nem játszottam még 3×3-as válogatottban, csak diákolimpián szerepeltem eddig az iskolámmal – fejtette ki a 18 éves játékos. – Az erőviszonyokat sem ismerem emiatt, csupán a nagypályás Eb-hez tudom hasonlítani a mezőnyt. Az mindenképpen különbség, hogy itt nincs A- és B-divízió, tehát a legerősebbek is itt lehetnek.

Nincs miért izgulniuk

A mieinknek könnyebbség, hogy nyomás nélkül játszhatnak, ugyanis az augusztus 31-én kezdődő debreceni kontinensviadalon – házigazda révén – biztos helyük van.

– Ez így van, ugyanakkor az edzőink felhívták rá a figyelmet, hogy harcoljuk ki saját jogon is a részvételt, ne mondhassák azt, hogy csak amiatt vagyunk ott az Eb-n, mert mi rendezzük – zárta szavait Mokánszki Máté, akit a Cápákhoz visszatérő Lekli József is elláthat instrukciókkal, mivel a tréner is helyet kapott a válogatott szakmai stábjában.

– MK –


Sitkuék nem juthatnak fel

Az U18-as válogatott nagy pályán is Eb-n szerepel, a szkopjei B-divíziós kontinensviadalon Sitku Mártonnak szurkolhatunk. A mieink az utolsó csoportmeccsükön 81-58-as vereséget szenvedtek Belgiumtól, ezzel 2-3-as mérleggel csoportjuk negyedik helyén végeztek. A nyíregyházi fiú ezen a meccsen közel tizenegy percet játszott, pontot nem szerzett, egy gólpassz került be a neve mellé. A magyar csapat a továbbiakban a 9–16. helyért rendezett rájátszásban harcol a minél jobb helyezésért – a feljutásért a dobogón kellett volna végeznie.További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek


hirdetés