Másfél évtizede nevezték el a záhonyi születésű tudósról a helyi kollégiumot

Az ünnepség egyik pillanata, a névadó átnyújtja az új intézményi zászlót Mag Lajos kollégiumvezetőnek és a diáktanács tagjainak
Az ünnepség egyik pillanata, a névadó átnyújtja az új intézményi zászlót Mag Lajos kollégiumvezetőnek és a diáktanács tagjainak - © Fotó: archív
Záhony – 2002. március 22-én ünnepélyes keretek között nevezték el a határvárosi nevelési intézményt Dr. Béres Józsefről, a nemzetközi hírű tudományos kutatóról és feltalálóról.

A Záhonyban született jeles férfiút 1998-ban elsőként választották meg a város díszpolgárává. Ennek nyomán kapott meghívást a helyi középiskola kollégiumába, ahol színes és érdekes előadást tartott a kutatómunkájáról, majd a diákokkal közösen egy platáncserjét ültetett el az intézmény parkjában. Nem sokkal ezt követően Mag Lajos kollégiumvezető kezdeményezésére a közösség kérelemmel fordult az intézmény fenntartójához a diákotthon önálló elnevezésének tárgyában, azzal az indoklással, hogy a helyi születésű tekintélyes alkotó küzdelmes életpályája méltán lehet példa az ifjabb korosztály számára. A kérelem megjárta az oktatási és az ifjúsági tárcát is, de hosszas procedúra után csak négy évvel később kerülhetett sor a hivatalos névadó ünnepségre, s így a záhonyi lett az első hazai oktatási-nevelési intézmény, melyet élő személyiségről neveztek el.

Az akkor már évtizedek óta Kisvárdán élő és alkotó, de Záhonyhoz mindvégig erős családi és érzelmi szálakkal kötődő kutató a 2006-ban bekövetkezett haláláig szoros kapcsolatot ápolt a kollégista diákokkal, azóta pedig fia, Ifj. Dr. Béres József mentorálja a kollégiumi közösséget.

A névadás másfél évtizedes jubileumáról a záhonyi emlékhelyek felkeresésével, életrajzi vetélkedővel, dokumentumfotók közösségi oldalon való közreadásával, kisvárdai koszorúzással, elismerések átadásával, valamint kollégiumi évfordulós pólók készíttetésével emlékeztek meg a nevelési intézményben.

– Tancsik Róbert –

Címkék: ,hirdetés