Másfél ezer drótszamár a gáton

A harmadik alkalommal megrendezett Tour de GÁT kiemelkedően népszerű volt
A harmadik alkalommal megrendezett Tour de GÁT kiemelkedően népszerű volt - © Fotó: Csutkai Csaba
Mátészalka – A kisbabával a kis ülésben kerekező anyukától a dédnagymamákig mindenki lelkesen pedálozott.


A mátészalkai Rotary Club összefogva a Szamos-Kraszna-közi árvízszintcsökkentő tározó körüli települések – Mátészalka, Ópályi, Nagydobos, Szamosszeg, Szamoskér, Tunyogmatolcs, Györtelek, Kocsord – önkormányzataival, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársaival, valamint a térség optikai cégei segítségével nagyszabású kerékpártúrát szervezett a gáton a napokban.

– A felhívásunkra megmozdult a környező települések lakossága. Minden irányból csak jöttek és jöttek az emberek a legkülönbözőbb kerékpárokkal. Volt itt több százezer forintos „keró”, de láttunk ötvenéves, rozsdás Csepel Camping kerékpárt, vagy a nagypapa veterán ­férfibiciklijét, amin még a fonott korsó is rajta volt – számolt be a szervezésben oroszlánrészt vállalt rotarys Erdélyi Ferenc.

A Balaton mellől is érkeztek

– Láttunk olyat is, hogy a bácsi hátán permetezőgép volt, vagy olyan ötéves kisgyereket, aki mankókerekes biciklijén ment körbe a pályán. A környékbelieken kívül jöttek Nyíregyházáról, Dombrádról, Balatonalmádiból is vendégek.

Társrendezvény, ajándékok

A verőfényes napsütésben hamar átmelegedett az ásványvíz, amit a mátészalkai állomáson kaptak a túrázók, az ajándék pólót is hamar fel kellett gyűrni, úgyhogy elkelt a frissítő a többi állomáson is. Az ópályiak hagyomány­teremtő céllal társrendezvényt, hídi vásárt rendeztek, ahol ételhez, italhoz lehetett jutni.

Egyszóval – így, harmadjára – igen népszerű lett a túra. Közel másfél ezer regisztrált bicajozó volt, akik közül a szervezők elmondása szerint olyan is akadt, aki háromszor ment körbe.

– Ez a kellemes nap a szalkai strandfürdőn zárult, ahol a szerencsések értékes ajándékokkal lettek gazdagabbak. Nagy kár, hogy a Kraszna gátja homokos, füves, ami igencsak megnehezítette az idősebb korosztály dolgát. Többen említették, hogy lassan már mindenütt kerékpárút van, s ez a térség is ­megérdemelne egy kis figyelmet, hiszen a Kraszna melletti rész az egyik legszebb szakasz – fűzte hozzá beszámolójához Erdélyi Ferenc, aki a Rotary Club tagjaival máris a IV. Tour de GÁT szervezésére gondol.

GB
hirdetés