Másfél tonna illegális csirkehúst semmisítettek meg

Másfél tonna illegális csirkehúst semmisítettek meg
Lakossági bejelentés alapján indultak útra a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő osztály munkatársai az Edelény közelében található Lakra szerdán, és a „csirkés” kocsit keresték.

Mint megtudták a „friss hús” hamarosan érkezik. A hűtőkocsival érkező sofőr igencsak megállították ,amikor a rendőrök megállították és a szállítmányt átvizsgálták. Kiderült, hogy a kisvárdai illetőségű gépjárművezető Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei Rétközberencsen működő baromfi vágóhídról hozta rendszeresen a szárnyashúst a faluba. Az egész csirkét és a combot 370.-, a csirkemellet 850.-, farhátat 110.-, és zúzát 550.- forintért kínálták kilónként.

A közvetítő

Egy falubeli férfi, aki korábban a csirkeüzem tulajdonosának birtokán dolgozott, gyűjtötte össze az igényéseket, majd a megrendelés alapján kiszállították a húst. Az ellenőrzés során a gépkocsi vezetője elfogadható magyarázatot nem tudott adni rakománya eredetére vonatkozóan. Ezért a rendőrség értesítette a megyei állategészségügyi és élelmezésellenőrzési állomás élelmiszer higiénikus állatorvosát, aki megállapította: a rakomány bizonytalan eredetű, jelöletlen ezért soron kívül intézkedett annak elkobzására, majd megsemmisítésére. Az 1675 kilogramm tömegű aprólékot Szikszóra szállították, ahol haladéktalanul megsemmisítették

Eljárások indultak

A koordinátor szerepét betöltő laki férfival szemben a jegyzőnél jogosulatlan kereskedelem miatt kezdeményeztek lejárást. A szabolcsi csirkefeldolgozó gazdasági társasággal összefüggésben az élelmiszer ellenőrző állomás illetékeseinek feljelentése alapján, rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűncselekmény miatt indított nyomozást a rendrőség. A vizsgálatba szakértőt is bevonnak. A rendelkezésre álló adatok szerint egyébként az állategészségügyi szakhatóság a vágóhíddal szemben pénzbirság kiszabását tervezi. A csirkehús megsemmisítését végző cég pedig felszámolja majd az ehhez kapcsolódó költségeit.

Rossz minőségű termék forgalomba hozatala

Btk. 292. § (1)

Aki rossz minőségű terméket jó minőségű termékként értékesít, használatba ad, illetve forgalomba hoz, vagy ezek iránt intézkedik, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

PT
hirdetés