Másodfokon a szegregációs per

Pénteken (június 9-én) folytatódik a Debreceni Ítélőtáblán a miskolci szegregációs per, amelyet még tavaly nyáron indított az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány.

A per tárgya, hogy a miskolci önkormányzat azzal, hogy összevonta általános iskoláit, a jogvédő szervezet szerint hátrányosan különbözteti meg a roma gyerekeket a többiektől. Nem biztosítja az átjárhatóságokat az iskolák között, a „romaiskolákban” szerintük a tanítás tárgyi feltételei jóval rosszabbak, mint a másik iskolaépületben. A megyei bíróság elsőfokon elutasította a keresetet. A jogvédők fellebbeztek, a másodfokú tárgyalást holnapra tűzték ki.

Másodfokon már nem várható részletes bizonyítási eljárás, hacsak az ítélőtábla megalapozatlanság miatt hatályon kívül nem helyezi az elsőfokú ítéletet. Ilyenkor az ügyet újra elsőfokon kellene tárgyalni, de az ítélőtábla szempontokat adna ehhez. A bíróság helyben is hagyhatja az ítéletet, vagy megváltoztathatja azt, ennek eredményére fény derülhet holnap. Az alapítvány időközben a hajdúhadházi önkormányzat ellen is hasonló pert indított, valamint nyílt levélben szorgalmazta a szegregáció felszámolását szolgáló intézkedéseket a kormányfőnél.

HM
hirdetés