Másodfokú ítélet az internetes csalás ügyében

Nyíregyháza – A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2019. január 8-án helybenhagyta a Vásárosnaményi Járásbíróság ítéletét, melyben K. N. vádlottat 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2017. nyarán pénzszerzési szándékkal hirdetett meg különböző mezőgazdasági gépeket, melyek vételárát átvette a vevőktől, a gépeket azonban nem adta át részükre.

2017. májusában egy traktort hirdetett meg 3,6 millió forintért, mely után érdeklődött egy sértett. A vádlott közölte, hogy 20 % előleg, azaz 914.400 forint befizetése után rendeli meg a traktort külföldről. A sértett az előleget átutalta a vádlott részére, aki ezt követően elérhetetlenné vált. Júniusban és júliusban ugyanilyen módszerrel vett át fejenként 900.000 forint körüli előleget hat másik sértettől. A vádlott a hét sértettnek összesen 5,5 millió forint kárt okozott, amely nem térült meg.

A bíróság álláspontja szerint a vádlott a sértetteket tévedésbe ejtette azzal, hogy a hirdetésekben úgy tűntette fel magát, hogy ő valamilyen cég nevében árusít traktort, s a részére átutalt előlegeket sajátjaként használta fel. A bíróság súlyosító körülményként értékelte a hasonló módon elkövetett bűncselekmények mind gyakoribbá válását. Mindezekre figyelemmel a törvényszék az enyhítésre irányuló fellebbezéseket alaptalannak találta.

Az ítélet jogerős.

– Dr. Sörös László, sajtószóvivő –
hirdetés