Másodfokú készültség a Krasznán

A hét végén nagy mennyiségű csapadék hullott előbb eső, majd hó formájában. Kárpátalján átlag 40 mm – Láposmezőnél 82, Técsőn 75 – csapadékot mértek. Erdélyben és hazai területen átlag 20-25 mm csapadék hullott. Emiatt valamennyi folyónkon újabb árhullám indult el – tudtuk meg Bodnár Gáspár védelemvezetőtől.

A Tisza Tiszabecsnél 24 óra alatt 1,5 m-t áradt, és további 1-1,5 méteres vízszintemelkedés várható, de vízállás készültségi szint alatt marad. A Krasznán újabb árhullám érkezett a külföldi vízgyűjtőről, ezért a vízállás indokolttá tette hétfőn reggel a II. fokú készültség elrendelését, a Túron pedig I. fokú készültség lépett érvénybe.

A Szamos Csengernél 24 óra alatt közel 3 métert emelkedett, de várhatóan készültségi szint alatt marad a vízszint. A folyón 11 km hosszúságban torlódott állójég van 120 centiméteres vastagságban.

Egymillió köbméter

Minden belvízvédelmi szakaszon készültséget tartanak, tíz szivattyútelep több, mint 1 millió köbméter belvizet emelt át vasárnap. Az elöntött területek nagysága meghaladja a 18 ezer hektárt. Az ár- és belvízvédekezési munkákban vasárnap 186 fő vett részt.

Az OMSZ előrejelzése szerint az elkövetkező napokban már nagy csapadéktevékenységre nem kell számítanunk, lehűlés várható.

– Györke László –
hirdetés