Másodfokú készültség Bercelnél

A Tisza visszaduzzasztó hatására a Lónyay-főcsatornán is másodfokon védekeznek.

Folyóink vízgyűjtőterületén az elmúlt 24 órában már csak kisebb csapadék hullott. Az OMSZ előrejelzése szerint az elkövetkező 6 napban nem várható jelentős eső a vízgyűjtőn, ezért folyóinkon lassú apadásra számíthatunk – tudtuk meg Dajka Istvántól, a Fetikövízig igazgatóhelyettesétől.


Tovább nõtt a belvíz
II. fokú belvízvédelmi
készültség Felsõ-Szabolcs (3 szakasz)

Szamos–Kraszna-köz

Átemelt belvíz 1,3 millió m3 (11 szivattyútelep)

Elöntött terület 14 ezer ha (+ezer ha)

A Tiszán levonuló árhullám Vásárosnaménynál hétfőn délután 673 cm-rel tetőzött, Záhonynál pedig kedden délelőtt. Vásárosnamény és Tokaj között végig I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, Tiszabercelnél az áradás mértéke kedden délben elérte a II. fokú készültségi szintet.

Tízenhat órája tetőzik

A Kraszna Ágerdőmajornál már 16 órán át tetőzik, ettől lejjebb folyamatos az áradás, jelenleg I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Szamos a síkvidéki folyószakaszon apad, védelmi készültség nincs érvényben. A Túr Garbolcnál hétfőn este tetőzött I. fokú készültségi szint közelében.

A Lónyay-főcsatornán folytatódik az áradás, a torkolati szakaszon továbbra is I. fokú, a középső szakaszon Kótajtól Kemecséig II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

– Györke László –
hirdetés