Másodszor is Bush

Az amerikai elnöki látogatás valós tartalmát és jelentőségét még csak találgatni lehet, ám a szimbolikus politika hatása – előre borítékolhatóan – kétségkívül nagy.

Mint Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője az Észak-Magyarország csütörtök délutáni érdeklődésére elmondta, az amerikai elnök hosszabb ideje „állandó”, érvényes meghívással rendelkezik hazánkba, amit a magyar diplomácia számtalanszor megismételt, megerősített; nemrég mind a magyar miniszterelnök, mind a magyar köztársasági elnök, az ’56-os évforduló kapcsán. Azt a másik oldalról már idejekorán jelenzték, hogy 2006 októberének végén, novemberének elején George W. Bush nem tud Magyarországra látogatni, most viszont arról jött az értesítés, hogy ennél hamarabb van mód rá.
– Külön súlyt ad az érkezésének, hogy személyében az első külföldi diplomáciai vendégét fogadhatja a felálló második Gyurcsány-kormány – hangsúlyozta Polgár Viktor. És a kérdésre, hogy milyen valós jelentőséget kell-lehet tulajdonítani egy ilyen magas szintű magyar-amerikai tárgyalásnak, úgy fogalmazott: „hivatalos látogatáson nem csak az időjárásról szoktak beszélgetni”. – Több más fontos ügy mellett például a vízumkérdés egész biztosan szóba fog kerülni.
A szóvivő emlékeztetett: másodszor jár hivatalban lévő amerikai elnök Magyarországon diplomáciai látogatáson (ha nem számítjuk Bill Clinton Taszárt útba ejtő tett kitérőjét), s a történelmi első e nemben 1989-ben a jelenlegi elnök édesapja volt, George Bush.

BAL
hirdetés