Másodszor sikerül. Vagy nem?

Sokaknak lesz ismerős a szituáció
Sokaknak lesz ismerős a szituáció - © Fotó: Karinthy Színház
Nyíregyháza – Remek kikapcsolódást ígér a Váci Mihály Kulturális Központ október 18-ai programja: a Második nekifutás című fergeteges vígjátékban olyan nagyszerű művészeket láthatunk, mint amilyen Pápai Erika vagy Szilágyi Tibor.

Rajta maradt a szerep

– Murray Schisgal kiváló amerikai író, akinek Magyarországon sokáig csak egyetlen darabját ismerték: ez volt a Szerelem, ó, amit Várkonyi Zoltán rendezésében mutatott be a Vígszínház az 1960-as évek közepén olyan színész­óriások előadásában, mint Darvas Iván, Ruttkai Éva és Bárdy György. Később én rendeztem a zenés változatát, akkor ismerkedtem meg a szerzővel – mesélte lapunknak Szilágyi Tibor, aki rendezője is a nyíregyházi előadásnak.
– Húsz évvel ezelőtt lefordíttattam a Második nekifutás című művét, amit a Vidám színpadon mutattunk be, és ami az egyik kereskedelmi televízióban is látható volt. Bár nagy sikert aratott, mégsem játszottuk – egészen addig, amíg Karinthy Márton, a Karinthy Színház igazgatója tavaly meg nem kérdezte, nincs-e egy jó darabötletem. Eszembe jutott a Második nekifutás, és bár nagyon szerettem volna keresni valakit, aki eljátssza a férfi főszerepet, végül rajtam maradt, így nemcsak rendezem az előadást, de játszom is benne.

– Azért szerettem volna másra bízni, mert szerencsére rengeteg a munkám: a fővárosban több darabban is játszom, Debrecenben egy 1956-os emlékműsorban szerepelek, de rendezek is, mindez pedig sok utazással is jár. De nem bánom, hogy nemcsak rendezem a darabot, mert nekünk, színészeknek is hatalmas élményt jelent. Bárhol is lépünk fel vele, óriási a sikere, valószínűleg azért, mert több mint egy vígjáték: olyan élethelyzeteket mutat be, amelyeket látva sok néző ismer magára, és érzi azt: ez róla szól – meséli Szilágyi Tibor, akinek ez már az 52. színházi évadja.

Színházra szükség van

– Nagyszerű pálya áll mögöttem: még a diplomámat meg sem kaptam, amikor már Petrucchiót játszhattam a Makrancos hölgy című darabban, és ez annyira jól sikerült, hogy azt követően egyre-másra jöttek a színházi és filmszerepek, ez pedig azóta is így van. Boldog vagyok, hogy ennyi a teendőm, mert estéről estére szórakoztatni a közönséget nagyon hálás feladat.

Színházra mindenkinek szüksége van, legyen az előadás szomorú vagy vidám, az élőjáték egyszeri és megismételhetetlen – olyan élmény, ami kizárólag arra az alkalomra érvényes. A színész hat a közönségre, a nézők pedig a színészekre, és egy előadás akkor az igazi, ha ez oda-vissza működik. A Második nekifutás erre nagyon sok lehetőséget kínál – a sikerében ennek is nagy szerepe van.

KM-SZA


Fontos információk

A történet: A Második nekifutás 1986-ban játszódik New York-ban. Irving Berger idősödő üzletember, aki beleszeret a fiatal Dawnba. A szerelem felborítja megszokott életét: 22 év házasság után elhagyja feleségét és két gyerekét. Egy váratlan fordulattal beköltözik ifjú barátnője lakásába, ahol szembesül szerelme és barátai életvitelével, melyet képtelen kezelni, és komikus szituációkba keveredik. Végül mindenki megtalálja a hozzá illő párját.

Szereposztás:

Irving Berger, sikeres üzletember: Szilágyi Tibor

Marsha Berger, Irving felesége: Pápai Erika

Gary Duncan, Dawn barátja: Marton Róbert

Dawn Willams, fiatal lány: Gerlits Réka

Joshua: Baronits Gábor

Előadás:

Nyíregyháza, Váci Mihály Kulturális Központ, október 18., kedd, 19 óra

hirdetés