Matek érettségi – Amikor a fagyigömbök és a tölcsér is visszanyalhat

Akt.:
Matek érettségi – Amikor a fagyigömbök és a tölcsér is visszanyalhat
© Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza, Mátészalka – A „halálközeli élmény” három órája vagy a „rettegés 18 pillanata”? Bizonyára nem egy olyan diák akad, aki így emlékezik majd vissza a keddi matematika érettségire abból a mintegy 74 ezerből, akik a hét második napján a tantárgyak mumusából tettek érettségi vizsgát.

 

Mindez persze nem jelenti azt, hogy mindenki a „borzalom” napjaként könyveli el ezt a napot, bizonyára sokan vették játszi könnyedséggel az akadályokat, különösen azok, akik a jövőjüket is a számok világában képzelik el.

– Azt mondhatnám, hogy matematika érettségi most is hozta a már megszokott színvonalat, s ezúttal se találkozhattunk olyan feladattípussal, amilyenek ne bukkantak volna már fel korábban – summázta a tapasztalatát Rozgonyi Dezső, a Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium matematika-fizika szakos tanára, akit arra kértünk, hogy értékelje az idei feladatsort.

– Lehetett volna nehezebb is, és a mostani feladatsort megírhatónak találtam. Ha valaki a régebbi érettségi feladványokkal folyamatosan gyakoroltatta a tanulóit, ott nem lehetett gond. Az évek során szinte kiismerhetők a feladatsorok összeállítóinak a kedvenc leckéi, én legalább három csapat stílusát különböztettem meg az elmúlt évek alatt, s bizonyos mértékig kiszámítható, mi várható legközelebb. Sajnos mégis azt látom, hogy azok a diákok se választották az emelt szintű matematika érettségit, akik a műszaki felsőoktatásban kívánják folytatnák tovább a tanulmányaikat. Kevesen vállalják be a rizikót, inkább más úton-módon próbálnak plusz pontokat szerezni. Úgy tűnik, hogy a mai fiatalok már biztonsági játékot játszanak, s bizonyos taktikai megfontolások alapján válogatnak a leküzdendő akadályok között – fogalmazott Rozgonyi Dezső.

KM


pain
Nyíregyháza – Ahogyan szinte mindenki, én is stresszeltem kicsit a matek érettségitől. Előtte sokat gyakoroltam, próbaérettségis feladatokat oldottam meg, magántanárhoz jártam, szóval úgy érzem, előtte és a vizsgán is megtettem mindent, ami tőlem telt a jó végeredmény érdekében – összegzett Tóth Van...

Érettségi - Matematika írásbeli
Budapest - Országszerte zajlanak a matematika írásbeli érettségi vizsgák, csaknem 74 ezer diák ad számot tudásáról. Az Oktatási Hivatal keddi, MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint matematikából középszinten 1 256 helyszínen 71 086 vizsgázó, emelt szinten 86 helyszínen 3 285 vizsgázó tesz ére...
hirdetés