Máténak a jobb bokája volt Berlinben az Achilles-sarka

Akt.:
A balesetig remek tempóban gyalogolt Máté (balra)
A balesetig remek tempóban gyalogolt Máté (balra) - © Fotó: AFP
Nyíregyháza – Szikszai Róbert nem jutott tovább a selejtezőből a berlini Európa-bajnokságon.

Pech! Nem is kicsi! Kedden délelőtt a Nyíregyházi Sportcentrum két versenyzőjéért szoríthattunk a berlini atlétikai Európa-bajnokság második napján. Reggel fél kilenckor vágtak neki az 50 kilométeres távnak a gyaloglás résztvevői.

A férfiak mezőnyében ott volt a 36-os rajtszámú Helebrandt Máté, aki a tavalyi londoni világbajnokságon hatalmas sikerrel a hatodik helyen zárt. Pokrovenszki József tanítványa jól kezdett, a két kilométerenként jegyzett körök alapján kétszer is (10 km, 16 km) az élen állt.

A 24 kilométernél második volt a favorit, amikor dráma történt. Máté jobb bokája kibicsaklott. A nyíregyházi sportoló összeszorított fogakkal még lenyomott három kört, de aztán ki kellett állnia.

– Az egyik frissítőállomásnál nem figyeltem, és ráléptem egy eldobott palackra. Kibicsaklott a jobb bokám, a földre estem. Felpattantam, és bár már akkor is nagyon fájt, folytattam.

Egyre erősebb volt a fájdalom

– Sajnos egyre esősebb volt a fájdalom, nem is tudom, hogy mennyit tudtam még gyalogolni, talán négy-hat kilométert, amikor ki kellett állnom. Azonnal a csapatsátorhoz mentünk, ahol az orvosunk megvizsgált, kötést és jeget kaptam a duzzadt bokámra, és a lábfejem külső részére.

– Az, hogy pontosan mi a diagnózis, majd később derül ki. Nagyon el vagyok keseredve, hiszen jó formában voltam, jól is ment a verseny…

A 36 fős mezőny másik magyarja, Venyercsán Bence a 12. helyen ért célba 3:58:25 órás új utánpótlás (23 év alatti) országos csúccsal. A számot a 23 éves ukrán Marian Zakalnickij nyerte, megelőzve az olimpiai és világbajnok szlovák Matej Tóthot.

A férfi diszkoszvetőknél Szikszai Róbert a délelőtti első selejtezőben lépett dobókörbe. A selejtezőszint 64 méter volt, Kerekes László tanítványának egyéni csúcsa 64,37 méter, amit az idén ért el. Róbert 61.66-al kezdett, majd javított 61.82-re.

Sajnos a harmadik kísérletét elhibázta, eredménye pedig csoportjában a nyolcadik, a másik társaság eredményeit is figyelembe véve tizenötödik helyet jelentette. A másik magyar induló Kővágó Zoltán volt, aki 59.29-es eredményével a huszadik helyen zárt.

Robi nem csalódott

– Elsőre finomabban akartam dobni, a másodikra már meghajítottam, de az technikailag nem volt teljesen jó. Lehetett volna egy fél méterrel nagyobb, az valószínűleg döntőt ért volna. Nem vagyok csalódott, hiszen 62 méter körül szerettem volna dobni, ami végül nagyjából sikerült. – tudtuk meg telefonon Szikszai Róberttól, aki szintén csütörtökön tér haza.

Este jött egy kellemes meglepetés, hiszen Halász Bence 77.36 méterrel bronz­érmet nyert kalapácsvetésben. A számot az olimpiai bronzérmes lengyel Wojciech Nowicki nyerte 80,12 méterrel honfitársa, a háromszoros világbajnok, címvédő Pawel Fajdek (78,69) előtt.

MLTovábbi hírek a Sport kategóriából

Sporthírek


hirdetés