360 fokos videó: Utolsó pillanatban megmentett kincsek

360 fokos videó: Utolsó pillanatban megmentett kincsek
Mátészalka – Közép-Európa legnagyobb szekér, kocsi, hintó és szán gyűjteményét látogattuk meg 360 fokos kameránkkal a mátészalkai Szatmári Múzeumban.


Az intézményben Dr. Cservenyák László múzeumigazgató fogadott minket, aki az intézmény történetéről és a gyűjtemény összetettségéről, jelentőségéről beszélt nekünk.

– A Szatmári Múzeumot 1975-ben alapították, akkor költözött be jelenlegi épületébe is, amely Péchy László egykori főispán magánlakása volt – mondta el Dr. Cservenyák László. – Az épületnek azelőtt igen hányatott sorsa volt, hiszen helyet adott orosz katonai komissziónak, munkásőrségnek, katonai kiegészítő parancsnokságnak, valamint katonatiszti lakásoknak is.

Kiemelte: a múzeum megalakulása óta jelentős szatmári értékeket, néprajzi tárgyakat, illetve Közép-Európa legnagyobb szekér, kocsi, hintó és szán gyűjteményét őrzi. Bár Magyarországon több kisebb gyűjtemény is fellelhető, komplexitását és mennyiségét tekintve a Szatmári Múzeumé a legjelentősebb. A kollekcióban a parasztság könnyű munkaszekerei, különböző ünnepi alkalmak fogatos járművei, valamennyi magyarországi kocsi- és hintótípus, valamit ezek variánsai is megtalálhatóak.

– Közel százharminc eszköz van a gyűjteményünkben, ennek egy része a kiállításban, egy része pedig szétszedett állapotban, raktárakban – tette hozzá a múzeumigazgató. – Ezeket kiváló elődöm, Dr. Farkas József gyűjtötte a ’70-es években. Terepkutatásai során a szatmári falvakban “szekér temetőket” látott, amikor a TSZ-esítéssel, a kollektivizálással eljött a gépek korszaka. Akkor fogalmazódott meg benne a gyűjtés ötlete. Az idő őt igazolja: napjainkban már alig lehet ép szekeret találni.

Dr. Cservenyák László úgy fogalmazott, hogy a huszonnegyedik órában mentették meg ezeket az eszközöket. Elmondása szerint sokszor érkeznek megkeresések a Szatmári Múzeumhoz, melyekben például szüreti felvonulásokra szeretnének egy-egy fogatos járművet kölcsönkérni – ezeknek a kéréseknek azonban nem tudnak eleget tenni, hiszen kiállított darabjaik műtárgyak, melyeket meg kell óvni.

A gyűjteményben a paraszti kultúra emlékeit őrző darabok mellett olyan impozáns elemek is találhatóak, melyeket legendák öveznek.

– Egyik büszkeségünk az a barokk halottas hintó, a legenda szerint Rákóczi hamvait Kassán azzal vitték az állomásról a dómba, – mondta el a múzeumigazgató. – Ennek restaurálására most pályáztunk, és nyertünk, tehát hamarosan visszanyerheti régi pompáját.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!Mátészalka.
SZON.HU


hirdetés