Fuccs az utcai piálásnak Nyíregyházán – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40, 30 és 20 éve

Húsz évvel ezelőtt a mai Continental Arénában gokartokkal száguldoztak a hírességek
Húsz évvel ezelőtt a mai Continental Arénában gokartokkal száguldoztak a hírességek - © Fotó: KM
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1949-es, 1959-es, 1969-es, 1979-es, 1989-es és 1999-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

Hetven éve írtuk
1949. március 3., csütörtök
Állami kezelésbe vették a Koronát

Állami kezelésbe vették a nyíregyházi Korona és Bristol szállókat. A két hotel a Szállodaipari Nemzeti Vállalat keretében zökkenőmentesen folytathatja tovább a munkáját. Megkezdik a szállók korszerűsítését. Vízvezetékkel látják el, és felszerelik a modern szállodaipar követelményeinek megfelelő berendezési tárgyakkal.

Hatvan éve írtuk
1959. március 3., kedd
Tizenkétezer cipőt talpaltak

Évi mérlegzáró közgyűlését tartotta a Nyíregyházi Cipész Ktsz. Kiderült, hogy ilyen jó eredményt még nem értek el: 21 ezer pár új cipőt készítettek, 12 ezer talpalást és másfél ezer fejelést végeztek el. A tagoktól 100-100 forintot vettek el a nyereségrészesedés összegéből a minőségi hibák miatt. Ebben az évben többek között 6 ezer férfi félcipőt kell készíteni Kelet-Németországnak. Az ünnepség után közös vacsora volt a halászcsárdában.

Ötven éve írtuk
1969. március 1., szombat
Szövetkezeti nagyáruház nyílik a Búza téren

Méreteiben és kivitelezésében is újszerű és monumentális lesz az új Búza téri ABC szövetkezeti nagyáruház. Az áruház szupermarket mintára készült, 1050 négyzetméter alapterületű, berendezései egyediek. Érdekessége az új áruháznak az elektromos húsfűrész és a hússzeletelő gép. A Bizerba-mérleg nemcsak az áru súlyát mutatja, hanem annak az eladási árát is. Az új áruház piac felőli részén helyezték el a presszót, a fagylaltozót, a falatozót és a pecsenyesütőt is.

Negyven éve írtuk
1979. március 1., csütörtök
Álljt parancsoltak a boltok előtt iddogálóknak

Tegnaptól fuccs az utcai piálásnak Nyíregyházán – összegezhetjük az életbe lépett tanácsi törvényt. Kitették a nyolcszögletű piros táblát, s álljt parancsoltak a boltok előtt iddogálóknak. Bízhatunk abban, hogy nem kell tovább nézni a sört emelgető bajnokokat, a belváros szívében pálinkázó idülteket, a munkából kilógó notóriusokat. A kezdet szigora elrettenthet, visszatarthat. Tegyünk rendet, legyen tisztább a megyeszékhely! Sokéves gond végére kerülhet pont. Kissé későn, de jó, hogy pont most.

Harminc éve írtuk
1989. február 27., hétfő
Dr. Középcsatár

Rendszerint a tízes számú mezt viseli, mint ahogy illik egy középcsatárnak. A Mátészalkai MTK ellen is ő vezette az első akciót a Kelet-Magyarország Kupán. Aztán kitette a labdát, jött a beadás, majd leheletfinoman átemelte a labdát őrzőjén, és 18 méterről hatalmas gólt ragasztott az ellenfél hálójába.

– Ez az egyik legszebb gól volt a pályafutásomban – mondta dr. Nedeczky Zsolt, a Nyíregyházi Volán 27 éves játékosa. – Nagy szerelmem a labda, végig kísérte az eddigi életemet. Hetente zugedzéseket végzek: tagja vagyok a szülészorvosok kispályás csapatának.

Tehetségének, emberi erényeinek tulajdonítható a rá jellemző becenév: Dr. Középcsatár.

Húsz éve írtuk
1999. március 3., szerda
Belvíztragédia a szántóföldeken

Újabb árhullám indult el a Krasznán. A belvizes területek nagysága folyamatosan nő, már meghaladja a 25 ezer hektárt. A Tisza–Túr közi területen is el kellett rendelni a belvízvédelmi készültséget, így a FETIVIZIG területén már tíz körzetben másodfokú a készültség. A szivattyútelepeken napról napra növekszik az átemelt víz mennyisége, 22 telepen 24 óra alatt másfél millió köbméter belvizet emeltek át megyénk területén. Alacsonyan tartják a tározók vízszintjét, hogy mentesítsék a csatornákat a hirtelen jelentkező terheléstől.Mátészalka.
SZON.HU


hirdetés