Hűtőházakban az igazság?

Akt.:
Egyes vélemények szerint a hűtőházaké a jövő
Egyes vélemények szerint a hűtőházaké a jövő - © Fotó: Szatmarkert.hu
Vásárosnamény – A több ezer megyei gazda aligha tudna megegyezni az alma leadásának sorrendjében – véli Toldi Kálmán.

Lapunk is folyamatosan beszámolt a léalma felvásárlási ára körül kialakult nyár végi konfliktusról. A megyei gazdák és a térség politikusai összefogtak, és a kezdeti, 13 forintos felvásárlási árat sikerült 20 forintra „feltornászni”.

Vannak korszerűtlen ültetvényeink, melyeket ki lehet húzni, ilyenkor mondhatja a gazda, hogy legalább 2-3 évig fűt az almafával.” Toldi Kálmán

Ezzel kapcsolatban kereste meg szerkesztőségünket Toldi Kálmán, aki szerint a tárgyalás-sorozat végén megszellőztetett, a megyei gazdák tulajdonában álló léüzem kialakításának két akadálya is van.

Nehéz lesz megegyezni

– A több ezer megyei gazda aligha tudna megegyezni az alma leadásának sorrendjében, másrészt megvan a teljes megtermelt mennyiséghez a feldolgozó kapacitás, így új üzem létesítését az unió aligha támogatná – osztotta meg lapunkkal magánvéleményét a vásárosnaményi vállalkozó.

Toldi Kálmán végig figyelemmel kísérte a nyári, a gazdák létét veszélyeztető eseményeket.

Hosszú távon nem megoldás

– Én, többekkel egyetemben, úgy látom, hogy a húsz forintos ár hosszabb távon sehová sem vezet. Ez nem fedezi a megvásárolt géppark amortizációját, a munkabért pedig pláne nem. Elhangzott olyan vélemény is, hogy új magyar tulajdonú üzemet kellene építeni, amihez aligha lehet a szükséges milliárdokat előteremteni, másrészt százötven kilométeres távolság is van a megyében az almáskertek között, vagyis traktorokkal a szállítást finoman fogalmazva is nehézkes megoldani – fogalmazott a vásárosnaményi vállalkozó, aki szerint a probléma alapvetően úgy oldható meg, hogy étkezési almát kell termeszteni, aminek legfeljebb egy kisebb százalékából lesz léalma. Ahhoz pedig, hogy ezt ne kelljen közvetlenül a fa alól, diktált áron eladni, hűtőházban kell tárolni, ahol megőrzi beltartalmi értékeit.

– Vannak korszerűtlenné vált ültetvényeink, melyeket ki lehet húzni, ilyenkor mondhatja a gazda, hogy legalább két-három évig fűt az almafával – emelte ki a vásárosnaményi Toldi Kálmán.

– TG –


Csak egy járható út van

– Tisztességes áron kell eladni az almát, éppen ezért összeülnek az agártárca és a MAGOSZ képviselői, hamarosan pedig a feldolgozóval egyeztetni is tudunk. Elengedhetetlen az összefogás, nem szabad hagyni, hogy önköltség alatt vigyék be a gazdálkodók az almát. A jövőben egy járható út létezik: létre kell hozni egy termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzemet – mondta Jakab István MAGOSZ-elnök még augusztusban, a vásárosnaményi demonstráción.


Pillanatkép a hétfői tüntetésről
Vásárosnamény - Megállapodott a legnagyobb felvásárló a gazdákkal, így holnaptól már az Austria Juice vásárosnaményi üzemébe is szállíthatják a léalmát a szabolcsi termelők. Bakti János, a több mint két hétig tartó demonstráció egyik főszervezője, a tárgyalások állandó résztvevője lapunknak elmo...

Vásárosnamény - Heves és Bács-Kiskun megye, Kiskunhalas, Szany képviselői, a mándoki, kisvárdai, balkányi gazdakörök tagjai táblákkal hirdették, kiállnak a szabolcsi almatermesztők harca mellett. Vásárosnaményban hétfő reggel a hivatalos kezdés előtti percekben is folyamatosan érkeztek a demonst...Mátészalka.
SZON.HU


hirdetés