Könnyítenek a családok iskolakezdési terhein

A tankönyveket a diákok nagy része ingyen kapja, ami óriási segítség a családoknak
A tankönyveket a diákok nagy része ingyen kapja, ami óriási segítség a családoknak - © Illusztráció: Sipeki Péter
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A helyi önkormányzatok erejükhöz mérten támogatják iskolakezdéskor a településen élő családokat.


Nyíregyháza kiemelt figyelmet fordít a gyermekekre, a családokat pénzbeli és természetbeni támogatásokkal segíti – mondta el lapunknak Jászai Menyhért alpolgármester. – Azoknak a családoknak, amelyek a szeptemberi iskolakezdés előtt rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, alapösszegű (6 ezer forint értékű Erzsébet-utalvány), a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultaknak emelt összegű (6500 forint értékű Erzsébet-utalvány) természetbeni támogatást nyújtunk. Ezt augusztusban megkapták az érintettek, decemberben pedig ismét átvehetik Erzsébet utalvány formájában, amit ruhára, tanszerre vagy élelmiszerre fordíthatnak a családok. A juttatás a megyeszékhelyen összesen 2087 gyermeknek jár. Az önkormányzat 2014-től tanszertámogatást nyújt a nyíregyházi székhelyű általános iskolába beiratkozott, állandó nyíregyházi lakóhellyel rendelkező alsósoknak – ezt a napokban megkapták a nebulók. Ezeken felül az önkormányzat bérlettámogatást is biztosít.

Rendkívüli figyelmet kapnak

Mátészalkán az önkormányzat augusztusi adatai alapján közel négyszázan jogosultak rendszeres gyermekvédelmi támogatásra, ami ingyenes vagy kedvezményes gyermek­étkeztetésre, illetve ingyenes tankönyvellátásra nyújt lehetőséget. – Száz gyermek iskolakezdését 6 ezer forint értékű, mintegy 300 fiatalét pedig 6500 forint értékű Erzsébet utalvánnyal segíti az önkormányzat, ebből tanszert, ruhaneműt vagy élelmiszert is vásárolhatnak a családok – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Hanusi Péter. Mátészalka polgármestere hozzátette: a fentieken kívül a képviselő-testület kérelemre, esetleg intézményi javaslatra rendkívüli települési támogatást állapíthat meg azon gyermekeknek, akiknek a családjukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 71.250 forintot, és tartósan létfenntartási gonddal küzdenek. Tavaly ebben az időszakban 23 család kapott ilyen segítséget a beiskolázás anyagi terheinek enyhítésére.

Alanyi jogon

– A nyírpazonyi önkormányzat is igyekszik valamennyit lefaragni az iskolakezdés anyagi terheiből – tájékoztatta lapunkat Dubay László, Nyírpazony polgármestere.

– A szociális alapon rászorultaknak – a rászorultság mértékétől függően – maximálisan 6500 forintot tudunk adni, ezt a pénzt olyanok kaphatják, akik gyermekvédelmi támogatásban is részesülnek. Ettől az évtől minden általános iskolába járó nyírpazonyi tanulónak 3 ezer forint értékű iskolakezdési támogatást adunk, ez alanyi jogon jár. A rendelkezésnek van egy másik „lába” is: ugyanennyit kaphat az a család, ahol középiskolába járó gyermek van, és nappali tagozaton végzi a tanulmányait. Mivel az utóbbi juttatás kiosztásához sajnos nem rendelkezünk leválogatott címlistával, a járandóságot nem tudjuk házhoz küldeni. Ezért a képviselő-testületi döntést közzétettük, a járandóság az önkormányzatnál átvehető. Így minden felesleges adminisztrációt elkerülünk, a jogosultságot iskolalátogatási lappal kell igazolni. A támogatásokat Erzsébet-utalvány formájában tudjuk kiegyenlíteni – tette hozzá a polgármester.

Magasabb összeg

– A gyermekek neveléséhez és iskoláztatásához kapcsolódó települési támogatás szeptember 1-jétől igényelhető – csak ebben a hónapban, ugyanakkor magasabb támogatási összeget biztosít az önkormányzat – mondta el érdeklődésünkre Nagy Sándor. Újfehértó első embere kifejtette: a támogatást bejelentett lakhellyel rendelkező és a városban élő, bölcsődés, óvodás gyermek, valamint általános és középiskolás, nappali tagozatos tanulók után igényelhetik a családok a polgármesteri hivatalban. – A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők gyermekenként kilencezer forintot, a többiek 13 500 forintos támogatást igényelhetnek, az összeget október 15-éig utaljuk át a megadott számlaszámokra. Az előző évben 1157 kérelem érkezett, ami 1925 gyermeket érintett. Tavaly az önkormányzat 21,6 millió forinttal járult hozzá az iskolakezdéshez – tájékoztatta lapunkat Nagy Sándor.

KM


A munkáltató is segített

A kisvárdai Major Gábor három gyermeket nevel: a legkisebb fia óvodás, a lánya most kezdte meg az ötödik osztályt, a nagyobbik fia pedig most lett nyolcadikos a kisvárdai Teichmann Vilmos Általános Iskolában. – A helyi önkormányzat besegített a tanévkezdésbe, iskolás gyermekenként kapunk 5-5 ezer forintot. Ezt az összeget az iskolatitkárnál vehetjük át készpénzben a jövő hét elején. Emellett a munkáltatóm is támogatja az iskolakezdést, mégpedig gyerekenként nagyjából 13 ezer forinttal – mondta el lapunknak a tűzoltóként dolgozó Major Gábor, aki hozzátette: a támogatások sokat segítenek ebben az időszakban. – A munkáltatói támogatást már megkaptuk, tanszerekre el is költöttük – tette hozzá a háromgyermekes édesapa.Mátészalka.
SZON.HU


hirdetés