Mátészalkán is „járt” a szibériai titkos fogoly

Vasziljevics Tyivanyenko
Vasziljevics Tyivanyenko - © Fotó: KM
Mátészalka – Nagy volt az érdeklődés a tabunak számító téma iránt.


A magyar kultúra napja alkalmából a mátészalkai önkormányzat, valamint a helyi Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház ünnepségsorozatot rendezett, amelynek zárónapján Alekszej Vasziljevics Tyivanyenko „A szibériai „titkos fogoly”. Petőfi Sándor Barguzinban” című könyvét mutatták be. Ez volt a könyv nyáron megjelent magyar fordításának első nyilvános bemutatója. A rendezvény társszervezője a Mátészalkai Vörösmarty Kör és a Mátészalkai Művészetbarát Egyesület volt.

A fordítás nehézségei

A kulturális központ Dienes Galériájában nagy volt az érdeklődés az irodalomtörténetben még a mai napig is leginkább tabunak számító téma iránt. Oláh András költő, a Vörösmarty Kör elnöke köszöntötte a közönséget és az est vendégeit: Fuksz Sándort, a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) Petőfi Bizottságának elnökét és Dalmay Árpádot, a könyv fordítóját, a bizottság tagját. Fuksz Sándor érdekfeszítő vetítőképes előadásban mutatta be Petőfi Sándor szibériai élete bizonyítékainak egy részét, beszélt az MVSZ küldöttsége tavaly júliusi barguzini látogatásáról, érintette az általa vezetett bizottság munkáját, feladatait. Dalmay Árpád a fordítói munkáról számolt be, megjegyezte, hogy a legnehezebb feladat a 19. századbeli orosz hivatalos dokumentumok lefordítása, valamint a szerző könyvében idézett magyar források, többek között a Magyarság című újság 1940-es számaiban közölt cikkek visszakeresése, a leginkább felelősségteljes pedig a Petőfinek tulajdonított orosz nyelvű versek magyarra fordítása volt.

Az est után az érdeklődők hozzájuthattak a Magyarok Világszövetsége Petőfi-kiadványaihoz, a Magyarságtudományi Füzetek 25. és 29. számához. Mivel a Tyivanyenko-könyv már elfogyott, csak néhány szerencsés kapott a maradék tíz kötetből. Fuksz Sándor megnyugtatta a közönséget, hogy készül a könyv újabb kiadása, lényegesen nagyobb példányszámban.

KMMátészalka.
SZON.HU


hirdetés