Sikeres emberek – Dr. Cservenyák László PhD.

By Galambos Béla
Akt.:
Dr. Cservenyák László
Dr. Cservenyák László
A Kelet-Magyarország sikersorozata olyan hölgyeket, férfiakat és fiatalokat mutat be, akik nevéhez egy-egy szakmában illetve pályán kimagasló teljesítmény fűződik.

Reneszánsz ember a végeken

„Semmi különöset nem csinálok, csak szorgalmasan teszem a dolgom, s ha az ember olyan értékrendet képvisel, ami a közösség hasznára van, akkor az életmű hízik, mint a görgetett hógolyó.”

A 20 évvel ezelőtti – épp a születésnapján átvett – múzeumigazgatói kinevezése alkalmából rendezte meg élete első, főiskolai tanszékvezetője és mestere, Bényi Árpád festőművész kiállítását, melyet napjainkig még 230 kiállítás követett. Ez idő alatt több száz tudományos előadást tartott különböző konferenciák előadójaként, a tudományos és művészeti közélet aktív szereplőjeként. A magyar és nemzetközi művészeti élet nívós kiállítóhelyévé vált a Szatmári Múzeum, amely az igazgatója szándéka szerint a magas művészeti értékek helybehozásával és bemutatásával vizuális kultúraformáló küldetést teljesít.

A keleti végek jóhírét öregbítő mátészalkai Szatmári Múzeum – nyugodtan mondhatjuk: ország szerte ismert és elismert – igazgatója a szorgalmas tótok lakta Nyírcsaholyban látta meg a napvilágot éppen 50 évvel ezelőtt, december 12-én.
Jó családi háttérben nőtt fel. Szerető, kiváló szüleinek rengeteget köszönhet gyermekkorától napjainkig. Ikerlányok közül választott felesége tanítónő, két fia van, 19 és 24 évesek.

A Bessenyei György Tanárképző főiskola földrajz-rajz tanári szakán 1985-ben szerzett tanári oklevéllel 1989-ig tanít. Közben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen pallérozza tovább elméjét, s mire a néprajz szakon kitüntetéssel átveheti etnográfusi diplomáját, már a mátészalkai múzeumban dolgozik. A Szatmári Múzeum igazgatójaként 1992-től vezeti az intézményt, s rá egy évre egyetemi doktori fokozatot szerez,„summa cum laude” minősítéssel.

Nem ül babérjain – nem is az a típus -, ugyan ebben az évben szeszfőzde üzemvezető képesítést szerez, az apai, nagyapai hagyományt követve, s mintegy tudat alatt is készülve a majdani Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend-i tagságára.
Ám, hogy a párlatok világával való ismerkedése, ekkor még csak egy kirándulás volt, arra bizonyítékul olyan nívós etnográfiai munkák szolgálnak, mint a következő esztendőkben megjelent cikkei, tanulmányai mellett napvilágot látott három önálló kötete. Az ezredfordulót a maga módján, Ph.D. doktori tudományos fokozattal ünnepli, most sem adva alább a „summa cum laude”-nél.

A múzeumon keresztül a társadalmi élet szinte minden területén jelen van. „Mindenhez valamit hozzá próbálok tenni. Ez egy szolgálat, amiért nem várok semmit”-mondja.

Nem várt, mégis szaporodó elismeréseit helyi, megyei, országos és külföldi adományozóktól egyaránt kiérdemelte.
Cservenyák László életművének csak néhány építőköve: tagja az MTA megyei Néprajzi Szekciójának, alapító elnöke a mátészalkai Művészetbarát Egyesületnek, alapító tagja és Past Presidentje a Rotary Club Mátészalkának, elnöke a Mátészalkai Idősekért Közalapítványnak, tagja a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendnek, Fesztiváligazgatója a „Mátészalkai Fényes Napok”-nak s elnöke a Nyírcsaholyi Római Katolikus Egyháztanácsnak.

Amikor a közismert sokoldalúságára terelődik a szó, melynek ékes bizonyítékai, hogy szabadidejében zongorázik, 36 éve orgonál a csaholyi templomban, fotózik, kerékpározik, túrázik, hegyet mászik, szerényen annyit mond: – Minden ami emberi, belefér az életembe. Kikapcsolódni is aktívan az emberek között tudok. Ám a különféle egyesületek, szervezetek aktív tagjaként és első sorban a Szatmári Múzeum igazgatójaként minden percemet Szatmár és az egyetemes kultúra javára fordítom.

– Hogy szerintem mi a siker titka? Legyünk tisztában a lehetőségeinkkel és a képességeinkkel egyaránt, mert ha valaki túlbecsüli önmagát, az elérhetetlen célokba könnyen belekeseredhet. Az ember legyen szorgalmas és hiteles. Nálunk az adott szónak még becsülete van.
– Itt a keleti végeken óriási felelősségünk van az itt élők kultúrájának megőrzésében, továbbá abban, hogy hozzájuttassuk őket is lehetőleg mindahhoz a szellemi táplálékhoz, amelyek elérhetőek például egy fővárosi polgár számára.

Elismerések:
-Év Múzeuma pályázaton az ICOM magyarországi tagozat különdíja (2005.)
-Paul Harris díj (Rotary International legmagasabb kitüntetése) (2008.)
– „Pro Urbe Mátészalka” kulturális és közéleti tevékenységemért (2008.)
– Szatmár-Beregi Pálinkalovagrend tagja (2008.)
– Az Év Embere Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (2008.)
– Poroszlay emlékérem kiemelkedő muzeológiai tevékenységért (2009.)
– Holló László-díj művészetközvetítő tevékenységért (2011.)Mátészalka.
SZON.HU


hirdetés