Vonat vágta le mindkét lábát, a bíróság kimondta: nem akart csalni a biztosítással

Vonat vágta le mindkét lábát, a bíróság kimondta: nem akart csalni a biztosítással
© Illusztráció: Hoványi Péter
Nyírkáta, Nyírcsászári – Négy és fél éve a nyírcsászári állomáson a nyírkátai Cs. Sándor lábfejeit kettévágták a vonat kerekei, térdtől lefelé mindkét lábát amputálni kellett. Nem jogerősen 10 millió forintot ítéltek meg a férfinak.


2016 júliusában a Fővárosi Főügyészség közölte: a kerületi ügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének kísérletével vádolta meg a férfit, aki 2013 novembere és 2014 februárja között 14 társasággal kötött élet- és balesetbiztosítást. A vádirat szerint ezt azért tette, hogy a megrendezett baleset miatt jogosulatlanul hozzájuthasson a biztosítási összegekhez, ami közel egymilliárd forintra rúgott.

A férfi ebbe nem nyugodott bele, hanem pert indított a szerinte jogos biztosítási összeg megszerzésére. A Budai Központi Kerületi Bíróság most nem jogerős ítéletében arra kötelezte az egyik ­biztosító társaságot, hogy fizessen ki neki 10,7 millió forintot.

A Budai Központi Kerületi Bíróság polgári peres eljárásban első fokon hozott, nem jogerős ítéletében arra kötelezte az egyik biztosító társaságot, hogy 15 napon belül fizessen ki 10 millió 760 ezer forintot és a kamatokat annak a nyírkátai férfinek, aki négy évvel ezelőtt mindkét lábát elveszítette egy vonatbalesetben – erősítette meg lapunknak az információt a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

Megdöbbentek a falubeliek

„A megdöbbenés uralja Nyírkátát” – írtuk lapunkban az eset után. Kollégánk a helyszínen járt, ahol a következőket tapasztalta: „Az utóbbi napokban a média figyelmének középpontjába került a kis nyírségi falu, Nyírkáta, ahol információink szerint már több mint tíz éve él családjával Cs. Sándor. A 48 éves férfi a hatóságok gyanúja szerint 2014 júliusában a nyírcsászári vasútállomáson szándékosan feküdt egy mozgó vonat alá azért, hogy ezzel egymilliárd forintos biztosítási összeghez juthasson hozzá.

– Nem nagyon mozdult ki a házból az eset óta, de előtte sem tűnt fel sokszor a faluban – mondta egy kis unszolás után az egyik helyi férfi. Hozzátette: feleségét és a két lányát is legfeljebb csak az autójukban ülve látták, a család nem igazán élt közösségi életet.

– Tíz éve élhet Nyírkátán, zárkózott embernek ismertük meg – ütött meg egy kicsit közvetlenebb hangot informátorunk, aki azonban nem tudta elképzelni, hogy valaki – legyen szó bármilyen magas biztosítási összegről – képes lehet megcsonkolni a magát. – Olyanról már hallottam, hogy egyesek itt-ott megégetik testüket azért, hogy pénzt csikarjanak ki ezzel a biztosítótól, de ilyet még nem. Megdöbbentő ez az egész ügy – jegyezte meg a csapos”.

Miért kötünk biztosítást?

Megkérdeztünk egy biztosítási szakembert is a különös eset apropóján: – A konkrét ügyet nem ismerem, így arról nem mondhatok semmit, illetve nem kommentálhatom, de a szakmában eltöltött közel 30 év tapasztalata azt mondatja velem, hogy az emberek általában negatívan állnak a biztosításokhoz – mondta lapunknak egy biztosítási szakember, aki neve elhallgatását kérte.

– Míg elsősorban amerikai producerektől látunk biztosítási csalásról szóló filmeket, azt is el kell ismerni, itthon sem ritka, hogy ügyeskedők a biztosítótársaságokat akarják kijátszani – ismerte el. – Ahogy a kollégáktól hallottam, egyre több szélhámos tűnik fel a használtautó piacon, a módszerek pedig eltérőek. Vannak, akik jobb állapotú autókat törnek össze, majd „helyreállítás” után ép gépjárműként értékesítik, de olyan is előfordul, hogy be sem következett kárt akarnak a biztosítóval megfizettetni.

– Visszatérve a biztosítókkal szembeni ellenérzésekre, ez nem elsősorban az emberek hibája. Manapság rengeteg cég, biztosító kínálja a saját konstrukcióit, és a témában járatlan emberek hamar elvesznek a lehetőségek útvesztőiben. Ráadásul a profitorientált hozzáállás sem segít a helyzet negatív megítélésén.

Tegyük fel a kérdést: miért köt biztosítást egy átlagember? Fél attól, ha történik vele valami, a családja anyagi válságba kerül, de amikor biztosítót választanak, a baráti körben érdeklődnek, ki, mennyire megbízható és tisztességes. Magyarországon nem jellemző, legalábbis én nem hallottam arról, hogy bárki az élete vagy egészsége kockáztatásával akart volna milliókhoz jutni, persze azt nem tudhatjuk, ki, mikor és miért hoz meg bizonyos döntéseket – vélekedett a szakember.

Sok biztosítás létezik

– Néhány évvel ezelőtt az egyik ügyfelem hazafelé jövet halálos balesetet szenvedett; a családja azóta is hálás azért, hogy az életbiztosítást kiegészítettük baleseti biztosítással. Egy másik esetben nem halt bele a tragédiába az érintett, de egészségkárosodást szenvedett, tehát bármilyen helyzet előfordulhat, amire a baleset-biztosítás megoldás lehet. Sokan nem tudják, de alapvetően számtalan helyzetben be vagyunk biztosítva: egy vonaton vagy buszon, amint megváltottuk a jegyünket, közintézményekben, illetve a nagyobb állami és multinacionális cégeknek kötelességük etikai és jogi felelősséget vállalniuk a dolgozóikért – jegyezte meg a biztosítási szakember.

KM


Nyírkáta - Az ország eddig legnagyobb biztosítási ügye, vagy az ország legnagyobb biztosítási csalása. Egy nyírkátai férfi, Sándor az ügy főszereplője, aki két évvel ezelőtt a vonat alá került, és mindkét lábát elvesztette. Sándor korábban majdnem 30 biztosítást kötött, ezért járna neki most a hatal...

Nyírcsászári - Akár 10 évet is kaphat az a csaló, aki a gyanú szerint biztosítási pénzért feküdt egy vonat elé tavaly előtt Nyírcsászáron. Ha nem vették volna észre a csalást, csaknem 1 milliárd forintot fizethettek volna neki a biztosítók. Ehelyett a rendőrség most vádemelést javasol ellene. For...

Illusztráció
Nyírkáta - Vádat emeltek egy biztosítási csalás miatt vonat alá fekvő nyírkátai férfi ellen, akinek a megrendezett baleset után mindkét lábát amputálni kellett. A 49 éves vádlott 2013 novembere és 2014 februárja között összesen 14 biztosítótársasággal kötött élet- és balesetbiztosítási szerződést...

Nyírkáta - Sándor mindkét lábát még két éve vágta le a vonat Nyírcsászáriban, az eset előtt több biztosítást kötött meg. Júliusban vádat emeltek ellene csalás miatt, most azonban ő perli a biztosítókat - adta hírül a Bors. Júliusban emelt vádat az ügyészség a nyírkátai Cs. Sándor ellen biztosítási c...Mátészalka.
SZON.HU


hirdetés