Életstílus

2009.09.19. 15:54

Ezeket az ételeket szigorúan tilos fogyasztani! - Ha babát vársz

<p>A kilenc h&#243;nap alatt nem csak magadra, de a picire<br /> is oda kell figyelned. Ismerd meg az &#233;teleket,<br /> amelyek finomak, de k&#225;rosak.</p>

A pocakodban fejlődő

apróság közvetlen kapcsolatban

áll veled a kilenc hónap alatt. Az

általad elfogyasztott

élelmiszerek tápanyagait

hasznosítja ő is, a vitaminok és

ásványi anyagok pedig a

testének

építőkövei lesznek a

fejlődés során.

 

Fontos, hogy a terhesség ideje alatt a

babának szükséges

ételekből többet egyél, azonban

vannak olyan dolgok is, melyeket jobb, ha kerülsz.

A hasznos anyagok mellett ugyanis a károsak is

eljutnak a picihez a méhlepényen

keresztül, és nem biztos, hogy a

számodra ártalmatlan finomságok

rá sincsenek rossz hatással. Íme,

a kerülendő ételek listája!

 

Nyers húsok, tejtermékek, sajtok

 

A nem eléggé átsült

húsok, a pasztőrözetlen

tejtermékek, illetve a penészes sajtok

listeriosist terjeszthetnek. A Listeria monocytogenes

baktérium bárkit megfertőzhet,

azonban a kismamák fokozottan

érzékenyek, ráadásul a

betegség komoly veszélyt jelenthet a

babára. A kór akár

vetéléshez is vezethet, bár

sokszor tünetmentesen zajlik, és csak a

pici születése után lehet

észrevenni, ha valami nincs rendben.

 

Ha a fenti ételeket fogyasztod,

fennáll a kockázata annak, hogy az

embrió a méhedben betegszik meg. Ebben az

esetben előfordulhat, hogy

agyhártyagyulladással jön a

világra, vagy testét hólyagos

kiütések borítják, ha pedig

nem kezelik azonnal antibiotikummal, a

túlélés esélye igen kicsi.

Jobb tehát, ha

elővigyázatosságból

inkább lemondasz a beefsteakről, a

házi tejről, a camembert sajtról

és a gorgonzoláról.

 

Alaposan átsütve vagy megfőzve

fogyaszthatsz bármilyen

húsfélét, ami azonban a

tejtermékeket és a sajtokat

illeti, jobb, ha beéred a

pasztőrözött termékekkel, mint a

feta sajt vagy a mozzarella. Ha nem vagy biztos benne,

hogy egy bizonyos sajtfélét

fogyaszthatsz-e, ellenőrizd a csomagoláson,

ahol többnyire fel van tüntetve, ha az adott

termék pasztőrözött.

 

Tojás

 

A nyers tojás igen jó táptalaj a

szalmonella baktériumok számára. A

betegség többnyire a nem szabvány

szerint működő étkezdékben

terjed, de a terhes nők

érzékenyebbek a fertőzésre. A

szalmonella növeli a vetélés

kockázatát, ami önmagában

már elegendő ok arra, hogy

várandósan tartózkodj a

tojástól. Mindazonáltal, ha

mégis elkapod a betegséget,

szerencsére nem okoz fejlődési

rendellenességet a babánál, a

legjobb mégis az, ha esélyt sem adsz a

veszélyes kórnak.

 

A lágy tojás és a

tükörtojás mellett ne feledkezz meg

azokról az ételekről sem, melyek

nyers tojást tartalmazhatnak, mint a

sütemények habja és a

majonéz. Ezeket azért érdemes

kerülnöd, mert a terhes nők

immunrendszere többnyire meggyengül,

ezért enyhébb fertőzéseket is

könnyebben kaphatsz el ebben az időszakban.

 

Halak, tenger gyümölcsei,

belsőségek

 

A halhús remek tápanyagforrás,

ezért a terhesség alatt se mondj le

róla. Arra azonban ügyelj, hogy milyen

tengeri herkentyű kerül az asztalra, ugyanis

nem minden halféle ajánlott pocakosoknak.

A legtöbb uszonyos húsa metil-higanyt

tartalmaz, ami ekkora mennyiségben a

felnőtt szervezet számára

ártalmatlan, de a pici számára

káros lehet. Kerüld a kardhalat, a

cápahúst és a

nyársorrú halat, ellenben heti 20 dkg

tonhalat és 40 dkg lazachúst

bátran fogyaszthatsz.

 

 

Nyers formában semmilyen tengeri állatot

ne egyél, a kagylóféléket

pedig jó, ha még főtten sem

fogyasztod. Ugyanez érvényes az

állati belsőségekre is, mivel a vese

és a máj azok a

kiválasztószervek, melyek a

méreganyagokat feldolgozzák, így

soha nem lehetsz biztos afelől, hogy nem

tartalmaznak káros vegyületeket. A

máj tehát a korábbi

elméletekkel ellentétben nem magas

A-vitamin-tartalma miatt kerülendő. Sokkal

inkább azért, amiért a

terhesség alatti

méregtelenítő kúra is

szigorúan tilos, tehát, hogy ne juttass

felesleges méreganyagokat a fejlődőben

lévő apróság

vérébe.

 

Amit csak módjával fogyassz

 

A szénsavas üdítők rengeteg

tartósítószert tartalmazhatnak,

amit nem csak a baba, de saját

egészséged védelme

érdekében is érdemes

kerülnöd. Néha egy-egy pohár

még belefér, csakúgy, mint

kávéból. A feketével

azonban bánj még óvatosabban,

ugyanis a rendszeres

kávéfogyasztók körében

nagyobb a vetélés

valószínűsége. Ha

kávéfüggő vagy, és

koffein nélkül képtelen vagy

napközben talpon maradni, próbáld

zöld teával helyettesíteni, ami

remek élénkítő ital.

 

Bánj a sóval is

mértékletesen, de teljesen ne mondj le

róla. Mivel vízvisszatartást

okozhat, nem árt, ha a terhességi

ödéma idején kevésbé

sózod ételeidet, de alapvetően

szüksége van szervezetednek a

nátriumra, mivel a terhességi hormonok

fokozzák ezen nyomelem

kiválasztását.

Túlzásba tehát ne vidd, de

valamennyi sót feltétlenül

használj.

 

Szerző: Gémesi Melinda

Forrás: femina.hu

A cikk másodközlése a Femina

írásos engedélyével

és jóváhagyásával

történik, figyelembe véve a Femina

Szerzői jogok idevonatkozó jogi

kikötéseit is. A cikk további

átvétele, részleteinek

közlése, kivonatolása

kizárólag a Femina írásos

engedélyével lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!