2009.09.19. 15:54
Ezeket az ételeket szigorúan tilos fogyasztani! - Ha babát vársz
<p>A kilenc hónap alatt nem csak magadra, de a picire<br /> is oda kell figyelned. Ismerd meg az ételeket,<br /> amelyek finomak, de károsak.</p>
A pocakodban fejlődő
apróság közvetlen kapcsolatban
áll veled a kilenc hónap alatt. Az
általad elfogyasztott
élelmiszerek tápanyagait
hasznosítja ő is, a vitaminok és
ásványi anyagok pedig a
testének
építőkövei lesznek a
fejlődés során.
Fontos, hogy a terhesség ideje alatt a
babának szükséges
ételekből többet egyél, azonban
vannak olyan dolgok is, melyeket jobb, ha kerülsz.
A hasznos anyagok mellett ugyanis a károsak is
eljutnak a picihez a méhlepényen
keresztül, és nem biztos, hogy a
számodra ártalmatlan finomságok
rá sincsenek rossz hatással. Íme,
a kerülendő ételek listája!
Nyers húsok, tejtermékek, sajtok
A nem eléggé átsült
húsok, a pasztőrözetlen
tejtermékek, illetve a penészes sajtok
listeriosist terjeszthetnek. A Listeria monocytogenes
baktérium bárkit megfertőzhet,
azonban a kismamák fokozottan
érzékenyek, ráadásul a
betegség komoly veszélyt jelenthet a
babára. A kór akár
vetéléshez is vezethet, bár
sokszor tünetmentesen zajlik, és csak a
pici születése után lehet
észrevenni, ha valami nincs rendben.
Ha a fenti ételeket fogyasztod,
fennáll a kockázata annak, hogy az
embrió a méhedben betegszik meg. Ebben az
esetben előfordulhat, hogy
agyhártyagyulladással jön a
világra, vagy testét hólyagos
kiütések borítják, ha pedig
nem kezelik azonnal antibiotikummal, a
túlélés esélye igen kicsi.
Jobb tehát, ha
elővigyázatosságból
inkább lemondasz a beefsteakről, a
házi tejről, a camembert sajtról
és a gorgonzoláról.
Alaposan átsütve vagy megfőzve
fogyaszthatsz bármilyen
húsfélét, ami azonban a
tejtermékeket és a sajtokat
illeti, jobb, ha beéred a
pasztőrözött termékekkel, mint a
feta sajt vagy a mozzarella. Ha nem vagy biztos benne,
hogy egy bizonyos sajtfélét
fogyaszthatsz-e, ellenőrizd a csomagoláson,
ahol többnyire fel van tüntetve, ha az adott
termék pasztőrözött.
Tojás
A nyers tojás igen jó táptalaj a
szalmonella baktériumok számára. A
betegség többnyire a nem szabvány
szerint működő étkezdékben
terjed, de a terhes nők
érzékenyebbek a fertőzésre. A
szalmonella növeli a vetélés
kockázatát, ami önmagában
már elegendő ok arra, hogy
várandósan tartózkodj a
tojástól. Mindazonáltal, ha
mégis elkapod a betegséget,
szerencsére nem okoz fejlődési
rendellenességet a babánál, a
legjobb mégis az, ha esélyt sem adsz a
veszélyes kórnak.
A lágy tojás és a
tükörtojás mellett ne feledkezz meg
azokról az ételekről sem, melyek
nyers tojást tartalmazhatnak, mint a
sütemények habja és a
majonéz. Ezeket azért érdemes
kerülnöd, mert a terhes nők
immunrendszere többnyire meggyengül,
ezért enyhébb fertőzéseket is
könnyebben kaphatsz el ebben az időszakban.
Halak, tenger gyümölcsei,
belsőségek
A halhús remek tápanyagforrás,
ezért a terhesség alatt se mondj le
róla. Arra azonban ügyelj, hogy milyen
tengeri herkentyű kerül az asztalra, ugyanis
nem minden halféle ajánlott pocakosoknak.
A legtöbb uszonyos húsa metil-higanyt
tartalmaz, ami ekkora mennyiségben a
felnőtt szervezet számára
ártalmatlan, de a pici számára
káros lehet. Kerüld a kardhalat, a
cápahúst és a
nyársorrú halat, ellenben heti 20 dkg
tonhalat és 40 dkg lazachúst
bátran fogyaszthatsz.
Nyers formában semmilyen tengeri állatot
ne egyél, a kagylóféléket
pedig jó, ha még főtten sem
fogyasztod. Ugyanez érvényes az
állati belsőségekre is, mivel a vese
és a máj azok a
kiválasztószervek, melyek a
méreganyagokat feldolgozzák, így
soha nem lehetsz biztos afelől, hogy nem
tartalmaznak káros vegyületeket. A
máj tehát a korábbi
elméletekkel ellentétben nem magas
A-vitamin-tartalma miatt kerülendő. Sokkal
inkább azért, amiért a
terhesség alatti
méregtelenítő kúra is
szigorúan tilos, tehát, hogy ne juttass
felesleges méreganyagokat a fejlődőben
lévő apróság
vérébe.
Amit csak módjával fogyassz
A szénsavas üdítők rengeteg
tartósítószert tartalmazhatnak,
amit nem csak a baba, de saját
egészséged védelme
érdekében is érdemes
kerülnöd. Néha egy-egy pohár
még belefér, csakúgy, mint
kávéból. A feketével
azonban bánj még óvatosabban,
ugyanis a rendszeres
kávéfogyasztók körében
nagyobb a vetélés
valószínűsége. Ha
kávéfüggő vagy, és
koffein nélkül képtelen vagy
napközben talpon maradni, próbáld
zöld teával helyettesíteni, ami
remek élénkítő ital.
Bánj a sóval is
mértékletesen, de teljesen ne mondj le
róla. Mivel vízvisszatartást
okozhat, nem árt, ha a terhességi
ödéma idején kevésbé
sózod ételeidet, de alapvetően
szüksége van szervezetednek a
nátriumra, mivel a terhességi hormonok
fokozzák ezen nyomelem
kiválasztását.
Túlzásba tehát ne vidd, de
valamennyi sót feltétlenül
használj.
Szerző: Gémesi Melinda
Forrás: femina.hu
A cikk másodközlése a Femina
írásos engedélyével
és jóváhagyásával
történik, figyelembe véve a Femina
Szerzői jogok idevonatkozó jogi
kikötéseit is. A cikk további
átvétele, részleteinek
közlése, kivonatolása
kizárólag a Femina írásos
engedélyével lehetséges.