Mátyás királytól Vas Zsuzsiig – túra debreceni híres nők nyomában

Mátyás királytól Vas Zsuzsiig – túra debreceni híres nők nyomában
© Fotó: Vass Attila
Debrecen – Kik azok a debreceni lányok, nők asszonyok, akik a sokáig férfiak uralta világban nőként érvényesültek Debrecenben? – erre a kérdésre is kereste a választ Erdei Nóra idegenvezető a nőnap tiszteletére megrendezett, szombat délutáni városnéző sétáján.

A két és fél órás programon mintegy 30 érdeklődő vett részt, akik stílszerűen túlnyomó többségükben az ünnepelt nem tagjai. Unatkozniuk vagy akár csalódniuk azonban egyiküknek sem kellett, hiszen a turisztikai szakember nemcsak például Szabó Magdáról, Svetits Mátyásnéról vagy Szendrey Júliáról mesélt a hozzájuk kötődő épületeknél, hanem például bemutatta azt a helyet is, ahol a cívisváros egykori várkastélya állt.

Abban az erődben pedig nem más is lakott, mint Hunyadi János hitvese, Szilágyi Erzsébet, és gyakran vendégeskedett ott gyerekkorában maga Mátyás király is. Az épületegyüttes helyén ma a Kálvin téri udvarház áll, ami az építészeti megoldásaiban éppen emiatt idézi a középkor világát.


Fotók: Vass Attila

A túra résztvevői Vas Zsuzsiról is hallhattak. Ő egy nem létező személy, csupán szoborként létezett 1902-től az Emlékkertben. Tóth Árpád költőnek az apja, a szobrász Tóth András készítette, és egy harci díszben pompázó nőalakot ábrázolt.

A debreceniek nem tudtak megbarátkozni vele, sőt egyenesen kigúnyolták, állítólag a fedetlen keblei miatt. Sajnos emiatt a szobrot 4 év múltán eltávolították, majd pedig ágyút öntöttek belőle. Helyén 1906 óta a Bocskai-szobor áll.

Erdei Nóra a következő kirándulásán a Nagyerdő nevezetességein vezeti végig a természetes és épített környezet kedvelőit.

VA
hirdetés