MDF: túl sok a diszkriminatív álláshirdetés

Az MDF egy olyan dokumentum kidolgozását kéri az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól (EBH), amelyben rögzítenék: mi lehet benne egy álláshirdetésben, és mi az, ami már diszkriminációnak számít.

A párt szakpolitikusa szerint a munkaadók gyakran olyan feltételeket szabnak, amelyek sértik a személyiségi jogokat. Korhoz és nemhez kötik például sok állás betöltését, sőt a jelölt családi és egészségi állapotára is rákérdeznek – tette hozzá Pusztai Erzsébet.

Az MDF múlt héten azt kérte az EBH-tól, hogy határozza meg, milyen kérdéseket szabad feltenni egy állásinterjún és milyeneket nem. A párt kedden újabb levelet küldött a hatóság elnökének; ebben javasolták azt, hogy az álláshirdetések tartalmát is szabályozzák. Ez azért lenne hasznos, mert a munkaadók talán büntetés nélkül is változtatnának az álláshirdetések tartalmán – mondta Pusztai Erzsébet.

A párt szakpolitikusa szerint egy álláshirdetésben a végzettséggel, a tapasztalattal, a szakmai gyakorlattal és a teherbírással kapcsolatos elvárások jelenhetnének meg – életkorral, nemmel, testsúllyal, hajszínnel, vallással, világnézettel, családdal és egészségi állapottal kapcsolatos kikötések viszont nem.

Pusztai Erzsébet úgy véli: a diszkriminatív hirdetések veszélyesek a magyar jogrendre, és “veszélyes hulladékként” kell azokat kezelni. A politikus ezért keddi tájékoztatóján iratmegsemmisítőn darált le több ilyen álláshirdetést az újságírók előtt.
hirdetés