Helyi közélet

2016.10.18. 13:30

1956 - Kiállításokon idézik vissza a forradalom időszakát Nyíregyházán

Nyíregyháza - Két kiállításon idézik vissza az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakát a 60. évforduló alkalmából Nyíregyházán, ahol az emlékező ünnepség mellett megkoszorúzzák a mártírok síremlékét, valamint a megtorlás meghurcolt áldozatainak tiszteletére a városban elhelyezett emléktáblákat is.

Nyíregyháza - Két kiállításon idézik vissza az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakát a 60. évforduló alkalmából Nyíregyházán, ahol az emlékező ünnepség mellett megkoszorúzzák a mártírok síremlékét, valamint a megtorlás meghurcolt áldozatainak tiszteletére a városban elhelyezett emléktáblákat is.

Az emlékezéssorozat szervezői az MTI-nek elmondták: az 1956-os Emlékbizottság által meghirdetett Sinkovits Imre-pályázat támogatásával a Jósa András Múzeumban Az oroszok még a spájzban vannak! címmel nyílt kiállítás.

A tárlaton a forradalom és szabadságharc eseményeit, az oda vezető utat, valamint az azt követő időszakot elevenítik fel az 1963-as amnesztiáig.

A kiállítást három fő tematika szerint rendezték, így bemutatják az államosítást követő időszakot, a Rákosi-diktatúra éveit, az egypártrendszer működését, valamint 1956 nyíregyházi történéseit, a két mártír, Szilágyi László és Tomasovszky András, továbbá társaik, Dandos Gyula, Rácz István, Bán István, Babics Béla szerepét, illetve a megtorlás korszakát, az életben hagyottak sorsát a Kádár-korszak korai szakaszával.

Egy másik kiállítás a Móricz Zsigmond Könyvtárban várja az érdeklődőket, ahol az 1956-os nyíregyházi eseményekről helyi lakosok által készített és megőrzött, a forradalom 60. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázatra érkezett fényképeket mutatják be. A fotókon látható a többek között, hogyan távolították el a városháza és a település irodaházának tetejéről a korszak jelképét, a vörös csillagot, hányan, kik vettek részt az utcai megmozdulásokban.

Az évfordulós nyíregyházi ünnepségsorozat október 21-én, pénteken, 8.30 órától koszorúzásokkal indul, virágot helyeznek el a valamikori Államvédelmi Hatóság (ÁVH) és a megtorlás kivégzéseinek helyet adó börtön épületén elhelyezett emléktáblánál, továbbá a mártír miniszterelnök, Nagy Imre domborművénél, valamint a forradalom öt nyírségi hősének emléktábláinál. A koszorúzási ünnepségek a helyi Északi temetőben fejeződnek be, a kivégzett Szilágyi László és Tomasovszky András síremlékénél, akiket a megtorlás idején jeltelen sírban hantoltak el a sírkertben és a rendszerváltoztatás után földi maradványaikat csak hosszas keresés után tudták ott megtalálni.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján, október 23-án, vasárnap 10 órától rendezik a város ünnepségét a nyíregyházi Hősök terén lévő emlékműnél, ahol Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester mond beszédet, a művészeti gimnázium tanulói pedig Ünnepi harangok imára kondulnak címmel tartanak emlékműsort.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában