Mederrekonstrukció indult a Bujtosi tavon

Beindult a nagyüzem
Beindult a nagyüzem - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Nagy munkába kezdtek kedden Nyíregyházán a Bujtosi tó városközpont felőli tórészleténél. A mederrekonstrukció során 8600 négyzetméteren vágják le a nádat; a fészkelőhelyek megtartása és az élővilág zavartalanságának biztosítása érdekében pedig meghatározott területeken megóvják a nádfoltokat.

Vegyszeres iszaptalanítás

Mindezt a vízi élővilág védelme mellett, a vízzáró réteg megőrzésével hajtják végre. A rehabilitáció részeként a korábbi években vízminőség-vizsgálatot végeztek, medertérképet készítettek és vegyszeres iszaptalanítással csökkentették az üledék mennyiségét, illetve a halállomány védelme érdekében szellőztető szivattyút üzemeltetnek.

A végén helyreállítás

A munkálatok alatt keletkező bomló szerves anyagot a hulladéklerakóba szállítja a NYÍRVV Nonprofit Kft. A me­derrekonstrukció és nádvágás március közepéig tart; a vegetációs időszak és a madarak fészkelése előtt befejeződik. A rekonstrukciót követően a munkagépek okozta károkat a területet eredeti állapotának megfelelően helyreállítják – adott tájékoztatást honlapján a NYÍRVV.

KM
hirdetés