Medián: Demszky győzött a fővárosban, az ellenzék a megyékben

Demszky Gábor lesz Budapest főpolgármestere a Medián közvéleménykutatása szerint. A megyei közgyűlésekben Fidesz-KDNP többség várható.

A közvéleménykutató cég szerint Demszky Gábor 5 százalékkal előzi meg fő riválisát, Tarlós Istvánt.

A fővárosi közgyűlésben a várakozások szerint a Fidesz-KDNP közös jelöltjei szerezhetik meg a legtöbb helyet, az MSZP és az SZDSZ képviselői előtt. Az RTL Klub és az MTV megbízásából készített felmérésben 3000, zömében fővárosi embert kérdezett meg a Medián pénteken és szombaton.

A 2000 fővárosi és 1000 vidéki szavazó megkérdezésével készített reprezentatív felmérés szerint a koalíciós pártok jelöltjeként induló Demszky Gábor a leadott voksok 46 százalékát, a függetlenként, Fidesz-KDNP támogatással induló Tarlós István 41 százalékot szerezhet. A többi főpolgármester- jelölt eredménye a felmérés szerint jelentősen elmarad majd a két esélyes mögött. Katona Kálmán (MDF) 7, Zsinka László (MIÉP) 5, Székely Péter (Munkáspárt) pedig a szavazatok 1 százalékára számíthat a Medián szerint.

A felmérés szerint a fővárosi közgyűlés munkájában várhatóan a Fidesz-KDNP jelöltjei közül vesznek majd részt a legtöbben, a szavazatok 38 százalékával és 26 mandátummal számol előzetesen a Medián. Az MSZP 35 százalékkal 24 képviselőt juttathat be a közgyűlésbe, az SZDSZ pedig a leadott voksok 14 százalékának támogatásával 9 jelöltet. Az MDF fővárosi listáját a várakozások szerint a szavazók 6 százaléka támogatja majd, ezzel 4 képviselőnek biztosítva helyett a testületben, a MIÉP 4 százalékos támogatással 3 helyre számíthat az előrejelzés szerint.

Fidesz-KDNP többség várható a megyei közgyűlésekben

Fidesz- KDNP győzelmet jósol a megyékben a Medián reprezentatív felmérése. Az RTL Klub és az MTV megbízásából készített közvéleménykutatás szerint a megyei közgyűlési választásokon várhatóan a szavazatok több mint felét a Fidesz-KDNP jelöltjei kapják majd meg.

Bár a fővárosi szavazatok javítanak az előrejelzés szerint a koalíciós pártok mérlegén, a budapesti és a megyei adatok összesítésében még mindig a Fidesz-KDNP jelöltjei kapják majd a legnagyobb támogatást, a szavazatok 48 százalékával.

A megyei közgyűlések képviselőjelöltjeire leadott szavazatok 51 százaléka a Fidesz-KDNP jelöltjeit támogatják majd a Medián előrejelzése szerint. Az MSZP 32, az MDF 6, az SZDSZ 4, a MIÉP 1, egyéb pártok ugyancsak 1, egyéb jelölő szervezetek pedig 4 százalékos támogatásra számíthatnak.

A kutatás szerint, a fővárosi közgyűlési szavazatokkal együtt is a Fidesz-KDNP jelöltjei lesznek többségben a megyei képviselőtestületekben, így azonban már kisebb a jobboldal előnye, összesen a szavazatok 48 százalékára számíthatnak az előrejelzés szerint. Az MSZP 33, az MDF és az SZDSZ 6-6, a MIÉP 2, egyéb pártok 1, egyéb szervezetek pedig 4 százalékos támogatottságot várhatnak.

A Medián pénteken és szombaton 2000 budapesti és 1000 vidéki ember személyes megkérdezésével készítette el reprezentatív felmérését.

  • Többen szavaztak, mint négy éve
  • Rendben lezajlott a választás


  • További hírek a Magyarország kategóriából


    hirdetés