Médiatanács: kilenc új online sorozat készítését és filmfesztiválok nyerteseit támogatják

Budapest – Kilencmillió forint támogatást ítélt meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az online tartalmakat támogató Neumann János-pályázatban, emellett három hazai és egy határon túli filmfesztivál díjaihoz ajánlott fel pénzjutalmat összesen 3,5 millió forint értékben – közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, kilenc pályázó – köztük két határon túli – kapott összesen kilencmillió forint támogatást a Magyar Média Mecenatúra Program online tartalmakat támogató Neumann János-pályázatának tavalyi harmadik fordulójában.

A támogatásból folytatódik a Tiltott kastélyok című sorozat az olaszteleki Daniel-kastélyról a magyaridok.hu-n és ugyanezen a portálon a pitypang és a medvehagyma bemutatását és felhasználási módját ismertetik majd a Természetes egészség új epizódjai.

A XX. század három jelentős magyar orvosának pályáját és személyiségét eleveníti meg a Fehérköpenyesek című ismeretterjesztő portréfilmsorozat az sztv.hu-n, és Csaroda, Huszt és Nagyszekeres református templomait láthatják majd a nézők az Élő templomok új részeiben a mandiner.hu-n. Két sorozat készül a ctv.hu-ra: a Trianon 100 a békeszerződéshez vezető történelmi folyamatokat mutatja be, a Védett vezetők című sorozat pedig azt vizsgálja, milyen szerepet játszott a politikai rendőrség a pártállami vezetés mindennapjaiban. A magyar Rocco és fivérei a Nemzeti Színház vidéki színészeivel a szülőföld elhagyásának és a színészi hivatás megtalálásának témáit dolgozza majd fel a bonumtv.hu oldalon, öt részben.

Két határon túli pályázó is kapott támogatást: egykor patinás Maros menti, radnóti, kutyafalvai és marosújvári kastélyokhoz viszi közelebb a nézőket a Történelem a Maros sodrásában három új epizódja a filmdzsungel.hu-n, és erdélyi történelmi amatőr- és kísérleti filmesekről is készül egy háromrészes sorozat a kulturpart.hu oldalra – írták.

A testület döntött filmfesztiválok támogatásáról is. A testület 500 ezer forinttal támogatja az augusztus 21-25. közötti 26. Országos Diákfilmszemle nyertesét, az április 30. és május 4. között zajló Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét elnevezésű rendezvényen pedig a tanács 500-500 ezer forintot ajánl fel a legjobb magyar dokumentum- és rövidfilm kategória nyerteseinek. A BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon (augusztus 27. és szeptember 1. között) a legjobb magyar fikciós- és animációs film javára ajánl fel a tanács 500-500 ezer forintot. A 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlén (október 3-9. között) a médiatanács egy-egy millió forintos pénzdíjjal támogatja a Sárga Csikó-díj és a Filmgalopp fődíj nyerteseit.

– MTI –
hirdetés