Medve támadt egy juhnyájra Ukrajnában

Kárpátalja – Mintegy 15 kilométerrel arrább volt kénytelen költöztetni nyáját egy kárpátaljai juhász, miután egy barnamedve környékezte meg a körülkerített juhakolt.

Az elmúlt tíz év során megsokszorozódott a Kárpátokban élő barnamedvék száma, ezáltal a medvetámadások is jelentősen megszaporodtak. Csak a técsői járási Sirokij Luh (Széleslonka) község közelében legalább 30 bundást számláltak össze a Kárpáti Bioszféra Rezervátum helyi kirendeltségének munkatársai.

A huszti járásba eső Poszics település egyik portáján például több éjszaka randalírozott egy medve. A vadállat szétrombolta a Dudla-család kertjét körülvevő új kerítést, s többek között gyökerestül kitépett egy fiatal almafát.

Ivan Ruszin juhász pedig arról számolt be, hogy egy medve több éjjelen át cirkált a poloninán kialakított juhakol körül. Utolsó alkalommal be is tört a fiatal bárányok közé, ám a juhásznak sikerült egy égő fáklyával elűznie. Másnap reggel aztán felkerekedett, s áthajtotta a nyájat az előző helyszíntől 15 kilométerre lévő Mencsul hegy egyik tisztására, ahol most egyelőre nyugta van a medvéktől.

A medvékre szigorú kilövési tilalom van érvényben Ukrajnában.

Palkó István –
hirdetés